Skocz do zawartości

e39 - problem z predkosciomierzem, nierówna praca, itd.....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

...od razu pozdrawiam wszystkich z uwagi, iż jest to mój pierwszy post. Posiadam od jakiegoś czasu e39 528 1996r. w tak zwanym M pakiecie ale i od razu zaczęły się problemy.

Pierwszy z brakiem prędkości, ekonomizera, licznika kilometrów który stoi w miejscu, średniego spalania itp. przy okazji ABS i ACS...podobno że to sterownik abc i asc boscha jest za to odpowiedzialny ale elektronik wkłądał dwa inne komputery i też nie działa...ot taki problem....mówił że na komputerze widzi prędkość a licznik tego nie odbiera...zaznaczam że czujniki w kołach sprawdził i są ok.

Drugi problem to sprawa związana z pracą silnika, mianowicie na wolnych obrotach po włączeniu silnika na zimnym po chwili spada do niskich obrotów tj; ok 500 i strasznie kuleje, nierówno chodzi.....znowu jak się rozgrzeje to już lepiej chodzi ale strzela z rury jakby coś z zapłonem. Dalej gdy ruszysz już i się rozpędzasz to w przedziale 2.500 do ok 4.000 obr/min po prostu przerywa, brak mocy, nie jedzie dopiero powyżej 4. 300 obr/min dostaje kopa jak cholera. Świece sprawdzone, zalewa je....ponadto wymieniłem przepływke..dalej to samo, na KTS wykazuje sondy obie, do tego sa to siemens 5v...też wymieniłem na inne używki i dalej to samo....ustawiali mi też vanosa bo wyskakiwał błąd..ale też nie pomogło i nie wiem za bardzo co to....troche tego dużo tu napisałem no ale co zrobić..pozdrawiam

Edytowane przez tito

Opublikowano
jak strzelał i kichał to padł mi czujnik położenia wału
Opublikowano
  • Autor
...a na kompie on wyjdzie jako usterka czy niekoniecznie?...bo to nigdy nie wyskakiwało....jedynie na KTS 2000 - predkosciomierz, sondy, vanos i przepływka....a poza tym czasami chodzi jakby nie na wszystki cylindry w tym czasie.
Opublikowano
  • Autor
.....jak czujnik położenia wału to w którym miejscu sie znajduje...sprawdze bo tego nie ruszałem...?
Opublikowano
czujnik jest pod termostatem , czyta impulsy z koła pasowego ale czy go komputer widzi jako padnięty niewiem bo jak podjechałem do serwisu to po samej jezdzie stwierdzili że to on a kosztował mnie 360zł oryginał bo zamienniki ponoć nie za dobre
Opublikowano
  • Autor
...no a co jezeli chodzi o ta predkosc, której nie ma...bo oprócz abs i asc nie ma ekonomizera, licznika kilometrów, funkcji komputera....czy to bedzie tylko sterownik przy pompie abs czy cały komputer abs,asc 5.0 ?