Skocz do zawartości

Bicie kierownicy przy lekkim hamowaniu w E36

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymieniłem ostatnio obydwie tarcze z przednich kół i wszystko było super (przez około 2 mieisące). Obecnie przy lekkim wciśnięciu hamulca mam drgania na kierownicy, natomista jak docisnę hamulec mocniej drgania ustają. Czy ktoś zna może przyczynę takich drgań,

Dodam że tarcze wymieniłem na nowe z powodu zużucia jak również drgań, które miałem niezaleznie od siły hamowania (na tych starych tarczach oczywiście).

Opublikowano

A więc miałem takie doświadczenie tylko że w focusie były nówki tarcze pojeżdżone było tak z pół czy tam cały rok i tarcze od złego ustawienia zbierzności pokrzywiły się gdyż samochód był w warsztacie i debile rozebrali samochód i zapomnieli ustawic zbierzności... :mad2:

*czyli sprawdz zbierzność

*sprawdz także czy nie masz luzów na sforzniach i tym podobnych elementach gdyż jeżeli pojedziesz ustawiać zbierzność musisz miec te elementy sprawne także nie może byc lozów na łożyskach kół...

* no i przykra wiadomość dla Ciebie tarcze te prawdopodobnie są do wymiany ale to ocenisz wymieniając te elementy o których pisze wyrzej (oczywiście jeśli są uszkodzone) a następnie ustaw zbierzność i jeżeli drgania ustaną to nie musisz wymienaic tarcz a jeśli są to niestety musisz je wymienic bo jak będziesz na nich jeździł to od tych bić na nowo powybijasz sworznie...

.:::B:::. .:::M:::. .:::W:::.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dzięki. Zbieżność OK - sprawdzałem, alusy - OK, chyba wymienię łączniki stabilizatora i zobaczę wtedy.

ale nie wymieniaj w ciemno, jedz najpierw do jakiegos serwisu oni powinni ci za friko powiedziec co nie gra, sprawdza i wtedy wymienisz sam albo im dasz auto, ja tak robie jak kupuje nowe albo jak po prostu nie wiem co padlo w aucie, powodzenia ;)