Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jechałem w deszczu i zapaliły mi się kontrolki ABS i ASC. Co mogło się uszkodzić? Gdzie szukać?

Tydzień temu byłem na kompie i przy okazji wykazało błąd ABS ale hamulce były oki i kontrolki sie nie paliły to się nie przejmowałem. elektryk powiedział ze ten błąd był spowodowany tym że miałem rozładowany akumulator. Zastanawiam sie czy to juz w tedy był początek problemu.

Zauważyłem że czasmi kontrolki gasną ale zachwilę znowu świecą. Mam wrazenie ze gdy kontrolki się pala to auto gożej przyspiesza.

Pedał nie jest twardy jest miekki a po dłuższym trzymaniu delikatnie uchodzi do dołu.

Gdy wchodzę ostro w zakręt to slyszę w lewym przednim kole jakis krótkotrwały szum. Czy to moze być zwrotnica padajacąca? Szum , takie ocieranie słuchać tylko przy skręcie i mocnym przechyleniu auta . Zawieszenie kompletne wymienione.

Proszę o porady . Co raz wiecej problemów przyspaża mi to auto .

Opublikowano
Co do ABS/ASC to ja miałem uszkodzony czujnik w przednim lewym kole.To wyszło na kompie.Przy rozbiórce okazało sie,ze ktos obcia wtyczki przy czujniku i polutował kable i moduł ABS padał wiec wymieniłem wszystko jak leci i problemy sie skonczyły.Ciekawostka jest to,ze dokładne umycie kół i zacisków hamulcowych spowodowało,ze kontrolka ABS/ASC wyłaczyła sie i przez dwa tyg. miałem spokój.

oo= [] []= oo BokiemMuszeWchodzic

http://img514.imageshack.us/img514/9429/pic03097wo4.jpg

Diesel Driver

Opublikowano

Przy skręcie w prawo (ostro) to słyszę takie obcieranie w przednim lewym kole. czy to może być przycierajace się łożysko? Jeżeli wymieniać to razem z piasto? Czy są jakieś wskazówki do wymiany na co zwrócic uwagę?

Na allegro znalazłem piastę z łozyskiem firmy MEYLE GERMANY

http://moto.allegro.pl/item205577174_lozysko_bmw_5_e39_520_525_525_535_przod_germany.html

czy warto to kupić ?

Jak sie upewnić że to łozysko w piaście?

Czy łatwo jest to piastę wymienić?

Proszę o poradę i wyrozumiałość

Opublikowano
Co do problemu z ABS i ASC to w moim przypadku płyn do mycia silników + dokładna higiena z kanału załatwiła sprawe;-) gdzieś słyszałem że czujniki to nic innego tylko magnesy czasem zasyfią się i wystarczy przeczyścić bynajmniej u mnie zadziałało... czasami się zaświecał abs z asc a po dokładnym umyciu kół problem znikł jak narazie około 4miesięcy spokój.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Problem z kontrolkami ABS/ASC znowu się pojawił. Wcześniej sam się rozwiązał . Dzisiaj wyjechałem autem z garażu po tygodniowym postoju i widzę że palą się te kontrolki oraz zapaliła się kontrolka od inspekcji. CZy zapalenie sie tych kontrolek może być jakoś powiązane z inspekcją.

Podejrzewam że może padał wcześniej a teraz już padł sterownik lub pompa ABS i może być to spowodowane tym że wcześniejszy właściciel nie wymieniał płynu hamulcowego tylko kasował inspekcję.

Od czego zacząć poszukiwania awarii?

Postaram się wszystko przeczyścić strumieniem wody no i wymienię płyn hamulcowy(inspekcja)

Jaki płyn polecacie?

Opublikowano
Problem z kontrolkami ABS/ASC znowu się pojawił. Wcześniej sam się rozwiązał . Dzisiaj wyjechałem autem z garażu po tygodniowym postoju i widzę że palą się te kontrolki oraz zapaliła się kontrolka od inspekcji. CZy zapalenie sie tych kontrolek może być jakoś powiązane z inspekcją.

Podejrzewam że może padał wcześniej a teraz już padł sterownik lub pompa ABS i może być to spowodowane tym że wcześniejszy właściciel nie wymieniał płynu hamulcowego tylko kasował inspekcję.

Od czego zacząć poszukiwania awarii?

Postaram się wszystko przeczyścić strumieniem wody no i wymienię płyn hamulcowy(inspekcja)

Jaki płyn polecacie?

NIE ma jedno nic wspólnego z drugim tzn. inspekcja to przegląd jeżeli masz to co masz i na kompie wychodzi błd 112 to masz mał pompę abs do wymiany pewnie 01 :mad2: 1300 nowa