Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam prosbe,stalem sie wlascicielem bmw318tds compact,nie mialem wczesniej zadnego diesla w zwiazku z tym mam pytanie, czy to jest normalne ze podczas uruchamiania zimnego silnika z rury wyleci czarny dym, rowniez przy mocniejszym wcisnieciu gazu lekko zakopci.Prosze o odpowiedz,troche mnie to martwi.

Pozdrawiam

Opublikowano
Miałem wcześniej diesla to jak mu dałem po dupie to zostawała sadza na asfalcie...więc się nie martw...ropniaki tak mają,dlatego rura wydechowa jest skierowana w dół, żeby nie brudzić jak staniesz przy niej :mrgreen:
Freude am fahren...
Opublikowano

Moj 318tds pali 5.3l/100km na trasie jazda 90-140 bez klimy

w mieście (to zależy jakie miasto) przy delikatnej jeździe 7 a w korkach to czasem nawet 10

Powinien puszczać lekki dymek ale niestrasznie kopcić

Kopcenie może mieć dużo przyczyn - raczej nie pompa

Opublikowano
sprawdzilem wtryski i sa ok.mechanik mowi ze to pewnie pompa gdyz wyskakuje mu blad na komputerze jakiegos czujnika spalania ktory podobno jest w pompie- czy ktos moze mial juz cos podobnego?czy jesli okaze sie ze to pompa-a auto pali na dotyk,normalnie przyspiesza,silnik pracuje rowno -tylko pali 9 litrow i wiecej kopci-to chyba mozna z tym jezdzic?
Opublikowano
sprawdzilem wtryski i sa ok.mechanik mowi ze to pewnie pompa gdyz wyskakuje mu blad na komputerze jakiegos czujnika spalania ktory podobno jest w pompie- czy ktos moze mial juz cos podobnego?czy jesli okaze sie ze to pompa-a auto pali na dotyk,normalnie przyspiesza,silnik pracuje rowno -tylko pali 9 litrow i wiecej kopci-to chyba mozna z tym jezdzic?

To tak jak mówi mój mechanik: "jak chcesz ładować kasę w stary samochód to z miłą chęcią na Tobie zarobię..."To stwierdzenie chyba mówi samo za siebie...Skoro pali tyle ile powinien, zapala tak jak trzeba to ja bym na Twoim miejscu nic nie ruszał...Ja często widzę te najnowsze diesle (Mercedes,Ford i inne) i one też strasznie kopcą,więc nie przejmuj się i jeźdźij :cool2:

Freude am fahren...
Opublikowano

Ja bym nic nie robił

Ładować w bryke kase to nie sztuka - tylko po co.

Póki sie sprawuje dobrze to jeżdzij a poza tym zrobienie pompy to nie małe pieniądze. Znając zycie jak zrobisz pompe to sie okaze ze nie pomogło (czyli takie niby pomogło ale nie pomoigło :) ) i bedziesz dalej ładowął kase i wymieniał nastepne rzeczy