Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak wyjąć klamkę tylną z e36? Zdjąłem szyld maskujący, klamkę odkręciłem, zdjąłem boczek ale za nic nie da się jej przecisnąć miedzy prowadnicą szyby a poszyciem drzwi. Klamka jest nie rozbieralna, przynajmniej nie w srodku drzwi. Ma ktoś jakies doswiadczenia?
Opublikowano
Jak wyjąć klamkę tylną z e36? Zdjąłem szyld maskujący, klamkę odkręciłem, zdjąłem boczek ale za nic nie da się jej przecisnąć miedzy prowadnicą szyby a poszyciem drzwi. Klamka jest nie rozbieralna, przynajmniej nie w srodku drzwi. Ma ktoś jakies doswiadczenia?

Proponuję zapoznać się z zasadami korzystania z tej części forum :duh: a nie zadawać pytania nie w tym dziale.

Opublikowano

A najlepsze jest to, że dałbym sobie ręce uciąć, że wpisałem to na "zrób to sam". Nic to, moja wina, sorry.

Co do wymiany klamki. Udało się ale trochę to zajęło.

Trzeba zdjąć boczek a więc potrzebujemy 2szt torxów, niestety nie spisałem wymiarów ale w każdym zestawie powinny byc. Potem na "macanego" szukamy klamki ponieważ jest ona za zamknietym profilem i żadnego dostępu do niej nie ma. Gdy już ją odnajdziemy musimy przesunąć zasuwkę na górze klamki. Przesuwamy w stronę zawiasów drzwi. Odblokowuje ona szyld na zenątrz klamki a właśnie pod nim są sruby. Odkecamy klamkę, wpychamy ją do środka drzwi i kombinujemy jak ominąć zamek. Można też dla wygody go odkęcić, nie ma gdzie spaść więc bez obaw. Potem klamka dochodzi nam do słupka/prowadnicy szyby. Tu jest kolejny problem bo klamka nie mieści się ani z jednaj ani z drugiej jego strony. Starałem się nie wyjmować szyby i udało mi się ale za to nieco przegiąłem blachę drzwi. Na siłę kalmka wyszła. Nową zamontowałem oczywiście w odwrotnej kolejności ;)