Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czesc!!

Sprawa wyglada nastepujaco mam E38 1998 z ekranem 4:3 radzio dziala tv tez ale nie ma glosu. Nie da sie podglosnic w zaden mozliwy sposob. Samochod pochodzi z wloch i tam gdy go kupowalem powiedzieli ze to sie tak zrobilo jak wyciagneli karte sim z telefonu i teraz telefon mysli ze jest polaczenie i wycisza wszystko. Kupilem wiec karte sim telefon wylaczylem i dalej jest to samo. Fakt jest tez taki ze brakuje kasety w zmieniarce nie wiem czy to moze miec cos z tym wspolnego ale... skonczyly mi sie juz pomysly. Chyba z ejeszcze moeze gdzies jest jakis wzmacniacz i tam sie cos odpielo ale nawet nie wiem gdzie go szukac. Bardzo prosze o pomoc jezeli ktos ma jakies pomysly. Bede bardzo wdzieczny. Z Gory serdecznie dziekuje......

Opublikowano
A szukales w bagazniku wzmacniacza?? Niektore wersje mialy wzmacniacz w tunerze radiowym a niektore wzmacniacz osobno.Moze ktos wczesniej wyciagnal go i przez to brak dzwieku. Jesli włosi twierdza ze telefon rozlaczyl dzwiek to jesli wypniesz modół telefonu to wyciszenie powinno sie wylaczyc. Wszystkie elementy audio itd znajdziesz po lewej stronie w bagazniku.Najlepiej zrob foto i przeslij na posta to zobaczymy co tam masz ????
Opublikowano

wiec tak: zajelo mi sprawdzenie tego wszytskiego ladnych pare godzin. wyciagnalem wszystkie elementy audio obejrzalem dookola nawet co sie dalo rozebrac to i w srodku tez (szukalem czegos spalonego) wszystko wyglada idealnie cale audio jest kompletne . Nie brakuje niczego . Nie ma zadnej wolnej wtyczki . Wiem ze do wzmacniacza prad dochodzi ten drugi streujacy jego wlaczeniem tez ale niestety dalej nie gra. wszystkie bezpieczniki cale . nie wiem co dalej. Nie wiem jak sprawdzic czy tuner wysyla sygnal do wzmacniacza (za duzo kabli hehe). Nie wierze zeby to byla wina wzmacniacza poniewaz jest to nie mozliwe aby spalic wszytskie kanaly na raz z reszta w sodku nie smierdzi zadna spalenizna.

Jezeli ma ktos jakies pomysly chetnie poslucham bo mi sie juz wyczerpaly wszystkie koncepcje.

Najprosciej byloby na kupic tuner ale jak to nie to to kaska w bloto.

z Gory dziekuje za jakakolwiek pomoc

Opublikowano
A rozłaczyłes modol telefonu . Taka podłużna wtyczka wchodzaca od spodu modułu gsm podobna do gniazda drukarki w komputerze. Z przaktyki wiez ze wysylany jest tam minus (masa) na wyciszenie audio podczas rozmowy ale od reki ci nie powiem jaki to kolor i ktory pin.Musial bym sprawdzic w warsztacie na schematach lecz to doiero w poniedzialek. Wypnij wtyke i sprawdz. Daj znac o efektach??
Opublikowano

odpiolem te wtyczke i dalej nic nie slychac.

Jest jeszcze jedna rzecz mianowicie prawie zawsze jak wlacze zaplon zaczyna cos delikatnie piszczec najpierw pi pi pi pi kilkanascie razy a pozniej ju tylko piiiiiiii ale nie zawsze czasem nie piszczy w czasie jazdy a czasem piszczyw czasie jazdy i to mnie najbardziej drazni tym bardziej ze nie ma glosu i nie moge tego zagluszyc. jak wylacze zaplon to piszczy jeszcze przez chilwe jakies 30 sekund i przestaje tylko ze to piszczenie pochodziz glosnikow (chyba). nie mam zielonego pojecia co to moze byc.

Opublikowano
a masz jakiś kod w tym radiu? wina lezy po stronie sterownika wg mnie, taki dźwięk pikający to jest kontrolowanie głośników, skoro wiesz że prąd dochodzi (bo inaczej w głośnikach byłoby cicho), jesli wyświetlacze działają, to albo odłączyło się coś z tyłu albo końcówka mocy w radyjku, coś z radiem wg mnie. pozdrawiam
Opublikowano
Masz pewnie uszkodzony tuner radia lub poprostu przepalony w nim bezpiecznik. Tuner radia jest za całym stelażem sprzętu audio, za wzmocnieniem błotnika, już przy zewn. blasze błotnika, za modułem telefonu i za matą wygłuszającą. 90% problemów z brakiem dzwięku, to jest problem z tunerem radia. Jakby co, to jeżeli masz model przed liftingiem, to mam taki tuner radiowy.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)