Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam oto instrukcjia ale mam do niej pytania :nie chce miec pelnego checka tylko spalanie predkosc dystans itd bez pokazywania bledow Check Control Module przez to mi jst zbedne wiec ktore z tych pinow w instrukcji lusza byc podpiet jako najważniejsze?

bardzo prosze o pomoc bo jestem w trakcie montażu i auto rozebrane .

Schemat zamiany zegarka na komputer 18 przyciskowy.

Będzie potrzebne: trochę kabli, najlepiej różnokolorowych, kilka złączek męskich, żeńskich lub w zamian ich cyna, lutownica i izolacja.

Jako pierwszą czynność przeczytaj poniższy schemat bardzo uważnie. Sprawdź czy wszystkie oznaczenia w BMW zgadzają się ze schematem. Sprawdź kolory kabli. Sprawdź prąd tak gdzie jest to wymagane. Odkręć tablicę rozdzielczą odkręcając 2 śrubki na górze (patrz zdjęcia) po czym odłącz kostki z tyłu. Kable których nie posiadasz, które wymagają położenia montuj umiejętnie, nie mogą być luźne jak i zbytnio naciągnięte. Zawsze sprawdzaj czy izolacja nie jest w którymś miejscu naruszona- może to wywołać spalenie jakiegoś podzespołu. Korzystaj ze zdjęć zamieszczonych ze schematem. Zawsze upewniaj się czy wybierasz właściwy kabel. Wszystkie kostki należy rozłożyć poprzez wyciągnięcie małego plastiku od strony wejścia kabli do kostki.

Oznaczenia:

A15 =czarna kostka komputera,

B11 =niebieska kostka tablicy rozdzielczej,

B12 =biała kostka tablicy rozdzielczej.

Po pierwsze:

Napięcie zawsze sprawdzaj miernikiem żeby nie popełnić błędu!!!

Weź stały prąd +12 do A14 pin8,

Weź uziemienie do A14 pin13,

Podłącz A15 pin14 tak żeby miał 12V na zapłonie w pozycji 1&2 (ze stacyjki lub z tablicy rozdzielczej),

A15 pin9 potrzebuje prądu tylko z 2 pozycji zapłonu, weź go z B12 pin13,

A15 pin16 jest do podświetlenia (podświetlenie zegarów z tablicy rozdzielczej lub każdej rzeczy auta, która jest podświetlona po włączeniu świateł)

Po ukończeniu tej sekcji komputer powinien się już włączyć.

RESZTA:

A15 pin12 jest do czujnika temperatury,

A15 pin10 (niebiesko/biały) i A15 pin11 (czerwono/biały) są do sygnału GONG (który jest pod nogami kierowcy).

A15 pin4 jest do MENU-STEP SWITCH (funkcja zależna od wysokości modelu)

A15 pin14 jest do połączenia z X607-pin4 do PREHEATER (funkcja zależna od wysokości modelu)

A15 pin6 potrzebuje połączenia z B11 pin26 (jest to CHECK CONTROL, jeśli nie masz CHECK CONTROL to musisz zamontować żarówkę).

A15 pin13 (czarno/biały) do B11 pin2 & pin15 (niebiesko/filetowy z białymi plamami) do B11 pin24 do tablicy rozdzielczej,

A15 pin8 potrzebuje połączenia ze skrzynką bezpieczników pod maską gdzie podłącz go do czarno/brązowego kabla (centralny zamek) i jeżeli masz centralną elektrykę pojazdu możesz podłączyć ten sam kabel do X10182 pin12 (czarna kostka na centralnym układzie elektronicznego sterowania),

Jeżeli już sprawdziłeś CHECK CONTROL, zrób połączenia:

A15 pin3 (biały/niebieski kabel) do X1074-pin5 (Check Control Module)

A15 pin4 (biały/zielony kabel) do X1074-pin7 (Check Control Module)

A15 pin5 (biały/szary kabel) do X1074-pin3 (Check Control Module)

POWODZENIA

• 1 rok później...
Opublikowano

A ja mam takie pytanka:

1.Mam komputer 7 przyciskowy, czy mogę go zamienic na 11 przyciskowy?

2.Jakie funkcje ma ten 11 przyciskowy, bo nigdzie nie znalazłem. Ewentualnie proszę o jakąś fotkę.

Z góry dzięki!

Pozdrawiam!