Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak załącze klimatyzację to słychać pod maską rzegotanie, spadają obroty silnika, a podczas jazdy przy włączaniu się sprężarki auto jakby było słabsze i zwalniało.

czyżby to była zatarta sprężarka klimatyzacji ??

Co to może być? :mad2:

Opublikowano

U mnie jest to samo. Dowiadywałem się już o to:

- spadek mocy w E34 M50B20 jest odczuwalny przy załączeniu klimy i to dość mocno. Klima zabiera kilkanaście kucy, a że ten silnik nie jest "super ścigantem", więc będzie to czuć...

- należy się przysłuchać skąd pochodzi wycie - może to być rolka napinacza, wtedy wymiana nie jest zbyt kosztowna.

- jeśli jednak wyje sprężarka, to niestety powoli odchodzi do krainy spalonych procesorów ;) . Nowa to ponoć jakiś chory koszt rzędu 2-3 tyś PLN, ale można nabyć regenerowaną za ok. 500-700 PLN lub regenerować swoją (tej ceny nie znam). Regenerowane mają nawet rok gwarancji (tak słyszałem).

W moim przypadku klima wyje już ze dwa lata (choć ostatnio trochę głośniej). Znajony serwis stwierdził, że mam jeździć i się nie przejmować, powinna wytrzymać do jesieni. Wtedy ceny tego typu usług są niższe więc dopiero można zabrać się za naprawę ;)

$M$
Opublikowano

Dzięki.

W sumie to ciężko powiedzieć od kiedy ona rzęzi, auto mam od pół roku, załaczałem ją w zimie raz na tydzień, ale dopiero dzisiaj przy okazji wymiany emblematu na masce, niewyłączyłem silnika i klimy, i usłyszałem te niepokojące dzwięki na zewnątrz.

Też bym wolał zrobic to na jesień, ale co się stanie jak się całkiem zatrze?

Opublikowano
Hmmm... też się nad tym zastanawiałem, ale nie potrafię dać trafnej odpowiedzi ;) . Na pewno klima nie będzie działać :) ... Może Ktoś już miał taki przypadek i wie co się dzieje?
$M$
Opublikowano

A czy możliwe że to moze być rolka napinacza, ale rzęzić dopiero przy włączonej klimie?

Ostatnio kumpel mówił ze mu rzęzi łożysko na alternatorze, pojechaliśmy na zlot do Piekar na Kopiec, i na 500 metrów mu wysiadła...rolka napinacza. I holowałem kolege 60 km do domu.

Opublikowano

"Też bym wolał zrobic to na jesień, ale co się stanie jak się całkiem zatrze?"

albo nic się nie stanie albo zerwany pasek wkręci się w pasek od wentylatora a reszta zależy od Twojego szczęścia

Opublikowano
Dziś byłem u mechanika, stwierdził że to sprężarka, na allegro używane po średnio 250-300zł, ale jaka pewność że troche pochodzi. Regeneracja 850 zł netto i swoją trza oddać. Sam nie wiem :mad2: