Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich i Prosze o Pomoc :))

Mialem taki problem. Jechalem sobie normalnie na 4 i nagle jakby stracil moc. zatrzymalem sie na postoju i nagle zgasl :/. odpalilem go (z trudniacia) no i spoczko jechla dalej. ale pozniej zauwazylem ze nie wlacza sie vanos( jestem troche zielony w tynm temacie ale chodzi o to ze zawsze pozwyzej 4000 obrotow dostawal dodatkowego kopa a teraz nie).

no i jak wrzuce luz i docisne szybko pedal do podlogi to najpierw sie jakby dlawi a pozniej juz normalnie sie zachowuje.

wymienilem filtr paliwa powietrza i nic,

komputer pokazal blad czujnika polozenia walu korbowego.

wymienilismy no i zaczal lepiej odpalac, ale jeszcze nie tak jak na poczatku.

poza tym dalej jest problem ze nie ma tego kopa powyzej 4tys obr. :/

mniej sie dlawi na 1 -ce jak ruszam ale i tak nie ma tego buta co wsczesniej,

jesli ktos mialpodobnie to prosze o kometarz bo we wtorej jade znowu do mech. zeby wyjal czujnik i co innego sprawdzil...

Pozdrawiam Mariusz
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Powroce do mojego problemu, ktory juz zostal rozwiazany.

Jednak problem tkwil w czujniku polozenia walu korbowego.

Wymatowali sprawdzili chyba na oscyloskopoie ze jest spsiuty.

Pierwsi mech. wymienili mi czujnik polozenia walka rozrzadu a nie polozenia walu korbowego :)

Takze znowu vanosik dziala jak dawaniej, odpala bez zarzutu.

Cala przyjemnosc 480 PLN

Pozdrawiam Mariusz
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podpowiem tylko do całej sytuacji, że jeżeli vanos nie działa w sensie mechanicznym, to sygnalizowany jest błąd pracy vanosa (jest czujnik położenia wałka). Jeżeli padnie cewka elektrozaworu vanosa, to sygnalizowany jest błąd elektryczny pracy vanosa.

Jeżeli na komputerze nie było widać żadnego z tych błędów... vanosa zostawiamy w spokoju.

Kai