Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Moze ktos mi podpowie co sie moze dziac a nie jest to normalny objaw bo w e30 tego nie mialem, od czasu do czasu wybija mi bieg na 1, nie wiem co jest grane bo biegi wchodza plynnie.Czy jest to powazne uszkodzenie skrzyni czy tylko jakiegos z jej elementu????

Opublikowano

niestety to wada konstrukcyjna skrzyni i zaniedbania eksploatacyjne poprzedniego właściela.

Ktoś nie zmianiał regularnie oleju w skrzyni i wycięły sie widełki (lub łyżka czy jak ja tam nazwać, ta częsć która wkłada bieg w skrzyni) i jedynka czasami sie nie zaczepia.

Koszt naprawy jest spory - bo trzeba zmienić te widełki oraz synchronizator + to co sie okaże po rozebraniu skrzyni.

...wiadomość na pocieszenie - kup za 400zł używaną skrzynie w dobrym stanie, do tego + 100-150zł za wszystkie możliwe uszczelniacze (silnika i skrzyni) oraz ok 150zł za nowe łożysko wyciskowe i masz po problemie

Przy okazji możesz zrobić sprzęgło

Pozdrawiam!

Tomek

Opublikowano
Tego sie obawialem, pocieszajace jest to ze mozna juz niezbyt drogo kupic cala skrzynie. Najbardziej denerwujace jest to, ze gdy czasami czlowiek chce wjechac szybciej na skrzyzowanie to sytuacja robi sie stresujaca jak wybija bieg w tym momencie :?
Opublikowano

jest na to metoda - wkładaj bieg kiedy auto sie toczy. Tzn dojeżdzasz do skrzyżowania, dotaczasz się i wkładasz jedynke.

Gwarantuje że jeżeli tak zrobisz, bieg nie wyskoczy przy ruszaniu.

Pozdrawiam!

Tomek