Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. mam 524td z89r i silnik nie ma mocy. podejrzewam ze to turbo siadło ale nie jestem pewny. jesli ktos wie jakie ciśnienie powina wytwarzać tutbina przy 1000obr/min 2000obr, 3000 i 4000 to byl bym wdzieczny za pomoc.

silnik przy okolo 2000 troszke lepiej sie zbiera ale to i tak za malo zeby cokolwiek wyprzedzic:) silnik wygląda na ok bo nie kopci i malo pali.

Opublikowano
Pytanie tylko jak go sprawdzic? Chyba najlepsza była by podmiana na stwierdzenie z sprawnej ale nie znam nikogo kto ma taka bmke z 24td z okolic garwolina. moze jest inny sposob?
Opublikowano
Podjechac do jakiegos polecanego elektryka, niech podepnie pod komputer i wszystko sie wyjasni. Ja bylem i nie moglo sie polaczyc, powiedzial ze to prawdopodobnie jest komputer, ale nie dal sobie reki uciac, mowil ze moze to rowniez byc zasniedzialy kabel albo cos innego. Koszt = 50 zl gdyby sie podlaczyl, ale ze sie nie polaczyl nie zaplacilem nic :)
Opublikowano
dzieki za pomoc. ja tez bylem zeby podlaczyl go ale gdy tylko sie polaczyl wywalalo go. pamientasz moze ktory komputer wymieniles bo sa dwa? sprawdzilem turbine i ma troche luzu w boki. jak miales walnienty komp to dobrze palil?
Opublikowano
To byl komputer (sterownik) silnika nr 0 281 001 078, sprawdz jaki ty masz bo pamietam ze byly jeszcze montowane z koncowka 079 (chyba tak). Wykrec jeden to bedziesz wiedial jakie maja numery. Jak mialem uszkodzony steronik to palil w miare dobrze z zaznaczeniem ze mialem robiony zaraz po kupnie remont silnika :!: Jesli chodzi o turbo to moje mialo ok 1 mm luzu wzdluz osi, to chyba nie jest zly wynik :)
Opublikowano
Dzisiaj dzwonilem do ludzi ktorzy naprawiaja turbiny i nie wiem czy to prawda ale dowiedzialem sie ze przy 2tys obr.min cisnienie powino wynosic 0,6- 0,8 bara a luzy na turbo na boki moga byc delikatne a do przodu i tylu nie powinno byc. W weekend sprawdze to napisze jak jest u mnie.