Skocz do zawartości

2,5 tds Brak napięcia na pompie paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 2,5tds z 92roku. Brakuje napięcia na wtyczce pompy paliwowej w zbiorniku. Czy ktoś wie który dokładnie przekaznik jest za to odpowiedzialny? Wyczytałem że biały siemensa tuż przy kompie, lecz nie jestem pewien. Gdy go wyciągne i włoże na włączonym zapłonie to niby działa: To znaczy słychać cykanie. bezpieczniki sprawdziłem. Ma ktoś jakieś

pomysły? Ewentualnie schemat instalacji elek.? e 34 sedan

Opublikowano

pompa działa chwile po włączeniu zapłonu kiedy świece grzeją się i potem kiedy silnik pracuje .

zmostkuj na początek styk 30 i 87 w złączu przekaźnika K20 nawet bez włączonego zapłonu powinna wtedy działać i napisz czy działa.

Opublikowano
  • Autor
OK. Tylko nie moge znalezć tego K20? Czy to oznaczenie ma być na przekazniku? przejrzałem wszystkie i nie ma. Jakiego koloru on jest i w którym miejscu? I jeszcze zauwarzyłem ze w skrzynce z bezpiecznikami brakuje 2 przekazników.
Opublikowano
nie jest oznaczony szukaj pod pokrywą przy komputerze ale nie wiem czy jest siemensa czy nie ale jest zwykły.
Opublikowano
  • Autor
Faktycznie to jest pomarańczowy przekaznik przy kompie. po zwarciu styków napięcie się pokazało.Gdy włożyłem go spowrotem to jest tez zasilanie pompy ale tak jak pisałeś chwile po przekręceniu stacyjki i po zapaleniu silnika. Mój błąd sprawdzałem zasilanie na włączonym zapłonie. więc na 100% pompa. A tak przy okazji żeby nie zakładać nowego tematu. Jak długo powinny się nagrzewać świece żarowe? u mnie ok.5sekund na zimnym silniku. to chyba zbyt krótko?Gdzie jest czujnik temeratury za to odpowiedzialny? i przekaznik zasilania świec żarowych. Z góry dzięki. :cool2:
Opublikowano
świece grzeją ok. minuty a 5 sek. to świeci jedynie kontrolka świec . dobrze jest przy zapalaniu zimnego silnika po zgaszeniu kontrolki poczekać jeszcze z 3-5sekund i dopiero palić , sprawdza się to nawet na mocnych mrozach , a podgrzewanie dwukrotne jest mniej skuteczne bo jak wyłanczasz na moment kluczyk to i świece się wyłanczają
Opublikowano
  • Autor
Jednak chyba mam coś uszkodzone. Gdy podłączyłem dodatkową kontrolke 12v do jednej ze świec to żarówka w kontrolce gasła razem z kontrolką na pulpicie? Czy ktoś wie co jest tego przyczyną? Skoro mają świece jeszcze około minuty grzać.