Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich fachowców od BMW

Moja prośba polega na tym że potrzebuje porad na temat montażu klimatyzacji.

Na forum jest mało informacji na ten temat niektóre nawet proponują rezygnację z pomysłu.

Ja chce zamontować to sam i sie tego nie boje ale brakuje mi trochę danych

1. Na alegro jest cały komplet ale z silnika m40 a mój to m43 co może niepasować

2. czy elektrozawory do nagrzewnicy są inne czy te co są w aucie bez klimy są takie same (ale na mój chłopski rozum powinny być dwa do dwustrefowej kilmy a u mnie jest jeden)

3. czy montaż przewodów ciśnieniowych musi być na jakichś uszczelnieniach typu sylikon?

4. jak dobrać sie do deski rozdzielczej najlepiej jakieś fotki gdzie są śruby mocujące

najlepiej jak by wypowiedział się ktoś co już montował klimę od podstaw, mam na myśli komlikacje jakie mogą się puźniej wyłonić.

Zdaje sobie sprawę z tego że to nie należy do najprosztrzych ale myślę że dam sobi rade

Link do aukcji z klimą http://www.allegro.pl/item190019119_klimatyzacja_bmw_e_36_promocja_majowa.html

Opublikowano

ja klimy nie montowałem ale mam tez taki zamiar - moge jedynie podpowiedzec ze wszystkie rysunki, zdjecia i inne takie znajdziesz na stronie www.realoem.com - to fiszi identyczne jak w serwisach bmw na swiecie. moze cos Ci to pomoze - jak Ci sie uda to daj znac czy bylo ciezko

pozdrawiam

Opublikowano
Moim zdaniem nie opłaca się tego robic lepiej już sprzedać auto i kupić z klimą,szkoda zachodu.Chyba,że ktoś lubi sobie pogrzebać to co innego :lol:
Opublikowano

1 i 2 niebardzo wiem więc nie zabieram głosu...

odp. 3 Przewody mają małe O-ringi tak ze wystarczy przykręcić bez dodatkowych uszczelnień.

odp. 4 Odkręcasz osłony pod nogami kierowcy i pasażera, odkręcasz boki spodu deski i później również po bokach samą deskę. Przy podszybiu wyciągasz do góry maskowanie nawiewu przy wylocie na szybę(z prawej i lewej strony) i łącznie masz 4 wkręty na krzyżak. Wcześniej wypinasz wtyczki od zegarów i pokrętła włącznika świateł (najlepiej gdy są tez wykręcone :) )