Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie ! Sprawa dotyczy klimatronicu w e46 320d.

Jak ja włacze to sprezarka zaczyna dopiero pracowac po ok.30min, sporadycznie dziala od razu ! Dzisiaj uzupelnilem czynnik chlodzacy, troszke brakowalo ale niestety problemu to nie rozwiazalo :-(

Druga sprawa- jak juz zacznie po 30min. chłodzic to dajac np. AUTO, na nogi dmucha mi ciepłe powietrze a reszta otworów chłodne- to chyba NIENORMALNE, powiedział bym nawet idiotyczne ! Moze mial ktos z Was podobny przypadek i cos mi doradzi ??? Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odnośnie wiania ciepłym przez jedne wyloty a zimnym przez drugie....

To może zależeć od temperatury jaką nastawiłeś na panelu, temperatury zewnętrznej i ustawienia pokrętła ciepło-zimno na panelu centralnym.

Miałem już takie sytuacje, gdy temperatury na zewnątrz i na klimatroniku były zbliżone (+/- 1 st. C), pokrętło środkowe (na twarz) ustawione na max zimne powietrze a na szybę leciało cieplejsze powietrze. System w ten sposób wyrównywał temperaturę wewnątrz auta do takiej jaką nastwiłem w klimatyzacji.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Hmmm... aż mi głupio zapytać :-) Wiec jak to w koncu działa ta klima ? Na panelu ustawiam sobie np. 22st. , daje AUTO i co, automatyka utrzymuje mi ciagle 22st. w srodku samoch. niezaleznie od temp. jaka jest na zewnatrz ??? A na chol.....e jeszcze jest to poktetlo cieple-zimne powiedzy dwoma centralnymi nawiwwami skoro dziala automatyka ??? Moze mi ktos to wszystko wytłumaczyc tak jak małemu dziecku :-) POZDRAWIAM !!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmmm... aż mi głupio zapytać :-) Wiec jak to w koncu działa ta klima ? Na panelu ustawiam sobie np. 22st. , daje AUTO i co, automatyka utrzymuje mi ciagle 22st. w srodku samoch. niezaleznie od temp. jaka jest na zewnatrz ???

Tak, po to wybierasz jakąś temperaturę żeby ją mieć docelowo wewnątrz auta. Tylko że w związku z tym że powietrze jest nadmuchiwane do kabiny, odczuwalna temperatura może być nieco inna

A na chol.....e jeszcze jest to poktetlo cieple-zimne powiedzy dwoma centralnymi nawiwwami skoro dziala automatyka ??? Moze mi ktos to wszystko wytłumaczyc tak jak małemu dziecku :-) POZDRAWIAM !!!

Np. po to że jadąc w dłuższą trasę chcesz mieć ciepło w nogi :8) a jednocześnie nieco chłodnej bryzy :mrgreen: na twarz (nie chce się tak zasypiać).

Albo inny przypadek- deszczowa pogoda, przednia szyba ma tendencję do zaparowywania (więc dajesz na szybę ciepłe powietrze) a na twarz chłodniejsze.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Witam.

miałem ten sam problem z ciepłym powietrzem na nogi i ...

po wizycie w dawnym BMW Zlatex usłyszałem (dosłownie) "U niemców tak jest. Zimna głowa, ciepłe nogi".

Tydzień później w BMW Sikora wymieniono mi panel sterujący Climatronic'a (na gwarancji) na inną wersję i do teraz jest ok.

Z regulacją temperatury na centralnych wylotach wentylacji jest dokładnie tak jak kolega wcześniej napisał. Jest to możliwość puszczenia np. chłodniejszego powietrza na twarz.

Pozdrawiam

Opublikowano
Po WASZYCH wypowiedziach widze ze z nawiewem u mnie chyba wszystko OK. A co do samej klimy ktora zalancza sie po ok. 30 min. to chyba bez wizyty w serwisie sie nie obejdzie:-( Pozdrawiam