Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problem ze swoim TDSem.

Otóż chyba padła mi pompa paliwowa gdyż na zimnym silniku ostatnio ciężko odpalał, na ciepłym nie było problemów. Kilka razy go pokręciłem rano i aku zdechł.

Filtr paliwa raczej skreślam, gdyż jeździłem nim normalnie, dopiero rano nie chciał zagadać.

Jest w TDSie jakaś pompa, którą mozna manualnie podpompować paliwo z baku?

Miałem tak w Omedze A 2.3TD, w takich przypadkach jak znalazł.

Z góry dzięki.

Pozdro, Jawor

Opublikowano

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/h/e/4.png

Chcę sprawdzić filtr paliwa, orientuje się ktoś jak go zdjąć?

Próbowałem go odkręcić ale nie drgnął nawet.

Zauważyłem, że w węzyku nr 18 nie ma paliwa, w 17 nie mogę sprawdzić, nie da się wyjąć tych wężyków.

Ewentualnie w jakim miejscu mogę zdjąć wąż paliwowy i sprawdzić czy pompa wstępna pracuje?

Mam ponad 20litrów w baku, więc powinien załapać bez problemu, ale tego nie robi.

Z góry dzięki, Jawor

Opublikowano
filtr odkręca się tak jak filtry oleju np. w polonezie czyli kręcisz całym albo takim kluczem albo kluczem uniwersalnym z łańcuchem idzie bardzo ciężko a by sprawdzić czy pompka działa to odczep obojętnie czy przewód 17 czy 18 z tej szybko złączki i włącz sam zapłon to powinno lecieć paliwo
Opublikowano
Witam!

Mam problem ze swoim TDSem.

Otóż chyba padła mi pompa paliwowa gdyż na zimnym silniku ostatnio ciężko odpalał, na ciepłym nie było problemów.

Sprawdż świece żarowe skoro na zimnym nie pali a na ciepłym bez problemu,lub bezpiecznik świec.

Opublikowano
jak ściepniesz 18 to nie poleci z niego tylko z filtra z tej dziury po nim . ale lecieć musi . no a jak nie można odkręcić to zawsze wbijałem wielki śróbokręt i nim to już musi iść (zakładam że chcesz założyć nowy)
Opublikowano

Dobra, zdjąłem wężyk nr 18, ropa ładnie leci z filtra, po skończeniu grzania świec przestaje lecieć.

Po 2 powtórzeniach zebrałem ok. 0,7-0,8 litra ropy.

Czy to prawidłowa wydajność pompy?

Czy w przypadku walnietej pompy paliwowej leciałoby z filtra paliwa natomiast 18 byłaby zupełnie suchutka?

PS Przewód jest drożny