Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem nowy, ale mam nadzieję, że coś poradzicie:)

Jestem z Poznania, mam BMW E36 320i z 91 roku.

Wymieniłem w niej amortyzatory z tyłu, i nie wiem czy dobrze to nazwę - stabilizatory na wahaczach?

W tej chwili robi się szlif głowicy ( na szczęście jest cała ) gdyż ciekła woda, wymieniam wszystkie gumki itd, do tego ślizg na łańcuchu rozrządu.

Ogólnie stwierdziłem, że zrobię auto tak, aby wiedzieć czym jadę.

W tej chwili jestem w trakcie zbierania kasy ( myślę, że opcja będzie czerwiec, lipiec ) na odnowienie środka.

I tu pytanie do was:

Czy znacie dobrą i uczciwą firmę z okolic Poznania, która robi takie rzeczy, co chcę zrobić:

- odmłodzić deskę rozdzielczą

- dać granatową oraz jasno niebieską skórę

- dodać LCD, zmieniarkę

- dodać dobre nagłośnienie ( czysty dźwięk, a nie waląca tuba w bagażniku)

- wymienić fotele na takie z elektrycznym regulowaniem, podgrzewaniem itd - w tej chwili są kiepskie

Na zewnątrz chcę tylko:

- nowe fele

- nowe lampy przód i tył

Będę też odnawiał lakier, ale to już we własnym zakresie, gdyż po prostu mam w rodzinie lakiernika. Chyba lepiej zrobić najpierw lakier, a potem środek prawda?

To chyba tyle, żadnym specjalistą nie jestem. To moje pierwsze BMW - natomiast zakochałem się w tych autach, i na pewno będę ich wiernym użytkownikiem - trochę mnie przeraziło to, że napęd na tył, ale teraz twierdzę, że nie ma się czego obawiać. W końcu przeżyłem zimę bez stłuczki, a zrobiłem 11000 od listopada :))

Pozdrawiam Was serdecznie

W razie czego najlepiej napisać maila do mnie

Łuki

Opublikowano
Witam. Konkretnych firm nie znam. Ale nowy lakier zostaw sobie na potem, bo przy odnawainiu srodka zawsze moga Ci cos popsuc/porysowac. Co do odnawiania deski rozdzielczej to jak bardzo jest zniszczona? Jesli w znacznym stopniu to obszyj sobie ją skórą przy okazji obszywania foteli. Koszt obszywania foteli i boczków to koszt około 2500 zł. Mozesz też kupić używki w niezłym stanie za 1000-1500 zł i dać do ewentualnych poprawek. Tym bardziej że chcesz z podgrzewaniem i elektryczna regulacja. Co do audio i LCD to myśle że poradziłbyś sobie z tym sam, bo montaż w firmie jest dosć drogi. Poszukaj na allegro można czasem spotkać boczki przerobione tak aby wsadzic na drzwi dosc duze głosniki. W półke wstaw jakies spore firmowe głośniki (najlepiej "jajka"). Jeśli bedziesz dobra jednostke miał to nie potrzeba nawet wzmacniacza. Zarówno z przodu jak z tyłu możesz zrobić 2 drożne. Jesli kupisz wszystko firmowe to o jakość nie masz sie co martwić :8) Jeśli bedzie za mało basu (choc watpie jesli zalozysz z tylu spore glosniki) to dorzucasz sub i wzmacniacz. pozdro :) P.S co do napedu na tył to pojezdzisz troche i nie wiem czy bedziesz chciał wróćic do przedniego (szczegolnie w zimie :mrgreen: )
Opublikowano

Witam.

Jesli chodzi o odnawianie tapicerki, jej wymiane, naprawy i sprawy zwiazane z odnawianiem deski i wnetrza auta... chcialbym ci polecic zdecydowanie zaklad panow Dolacinskich. Miesci sie we Wrzesni (tak wiec blisko Poznania) przy ulicu Szerokiej. Jest to rodzinny zaklad (trzecie pokolenie w tym fachu).Znam ich dobrze i niejednokrotnie korzystalem z ich uslug.Ci panowie wiedza a ten temat wszystko.Sa bardzo elastyczni i dostosowuja sie do wymagan kazdego indywidualnego klienta.Widzialem wiele aut jakie wyjechaly z tego warsztatu od klasykow jak mustangi,tvr'y, mercedesy az po najnowsze porshe czy wlasnie bmw.Panowie sa uczciwi i wszelkie prace wykonuja wlasnorecznie - zadnych niedouczonych pracownikow czy uczniow.Polecam goraco!W razie pytan pisz.

A tak poza tym to moj pierwszy post choc forum dogladam od jakiegos czasu,tak wiec prosze o wyrozumialosc jesli popelnilem jakies bledy.Pozdrawiam wszystkich fanow bawarskiej marki.

Opublikowano

Z tym wszystkim w 20 tys powinieneś się zmieścić... Jesteś pewien, że wszystko (poza lakierem, który jak piszesz we własnym zakresie) chcesz zlecać firmom. Zrobienie dobrego nagłośnienia oczywiście lepiej robić w firmie gdzie się na tym znają, ale to kosztuje.

Trochę mnie dziwi jedna rzecz - chcesz wydać majątek na zrobienie samochodu, a kupiłeś E36 2.0i. Jasne - fajnie jeździć samochodem w idealnym stanie z fajnym wyposażeniem, ale czy przemyślałeś to dobrze?

Co do nagłośnienia - czysty dźwięk, to nie znaczy bez subwoofera - dobry subwoofer daje ładny bas uzupełniając zestaw. Sugerowałbym zrobić nagłośnienie przed wnętrzem - a dlaczego? - to wymaga wsadzenia tweeterów do przednich słupków (które później pasowało by obszyć), robienia paneli i wygłuszania przednich drzwi (można tak zrobić panele, żeby idealnie grały z drzwiami, a potem całość obszyć, żeby wyglądało jak fabryczne). Poza tym, żeby puścić kable trzeba wyciągnąć kanapę, dobrze by było też fotele (szkoda to robić przy nowej tapicerce).

Co do tylnych głośników, to każdy kto się zna na audio ci powie, że jeżeli nagłośnienie z przodu jest dobrze zrobione, to one już są niepotrzebne - z tyłu daje się suba. I wzmacniacz jest konieczny (bieniu3000 - kolega chce dobre nagłośnienie, a ty mu radzisz głośniki na radiu bez wzmacniacza i subwoofera...).

Taki zestaw jak planujesz z LCD, DVD, zmieniarką i dobrym nagłośnieniem zrobione w profesjonalnej firmie liczyłbym około 5000zł - żeby to sensownie działało i grało.

Opublikowano
Nie rozumiem, przeciez kolega pisze ze chce mieć w środku czysty dzwięk, a nie żeby go było słychać na odległośc 2 km. Wg Mnie jak wsadzisz sporych rozmiarów głosniki w półke (mając jednostke praedziwie 4x50W i to nie jakis pmpo itp tylko mocy ciągłej spokojnie wystarcza) i jesli masz bagaznik szczelny to on robi naprawde zadziwiający efekt. Miałem okazje posłuchac i naprawde byłem miło zaskoczony. Osobiscie mam sub o srednicy 30 cm bo ni chciało mi sie bawić w przeróbki z seryjnych głosnikow. No wiadomo jak by dysponował 5000 zł to mozna zrobic audio jak marzenie, ale ja mowie jak uzyskac czysty dzwiek w maire niskim kosztem. pozdro
Opublikowano
Można zawsze kupić słuchawki Sennheiser HD650 - będzie idealnie czysty i piękny dźwięk (zależny tylko od jakości radia), a wzmacniacza nie potrzeba. Można z radia uzyskać dobrej jakości dźwięk - ale mocno kosztem głośności. Poza tym każdy ma inne wymagania. Poza tym - radio z rzeczywistym 4x50W - zapomnij - chyba, że na jakimś cyfrowym wzmacniaczu...
Opublikowano

Co do muzyki to proponuję Ci tu poczytać przed dokonaniem wyboru:

http://forum.tuning.info.pl/viewforum.php?f=17

Nie zrób błędu wkładając głośniki w półkę, jeśli chcesz mieć dobry efekt , a przede wszystkim czyste brzmienie.

Tak w skrócie:

Dobry zestaw na przód tj. głośniki 16,5'' np. PowerBass es-6c - cena ok.550zł (można trafić na promocję promocję ok.380zł np. na stronie:

http://www.essa.com.pl

Drzwi koniecznie trzeba wygłuszyć. W BMW nie ma raczej miejsc seryjnych w drzwiach więc trzeba je przerobić. O tak:

http://audiocar.pl/forum/forum-st.html

wejdz na dział " samochody i instalacje forumowiczów " a potem "moje bmw 3 początki". - koszt przy własnym montażu ok.200zł, w zakładzie 800-900zł.

Pod głośniki koniecznie wzmacniacz 2 kanałowy 50-100W - używany 300-400zł.

Do tego subwofer do bagażnika napędzany najlepiej wzmacniaczem MONOBLOCK - czyli 1-kanałowym, lub zamiast tego 2-kanałowego pod przód można kupić 4 kanałowy, gdzie 2 kanały na głośniki przednie i dwa kolejne zmostkowane na subwofer i wtedy koszt wzmacniacza ok 600zł a subwofera kolejne 600zł.

Konieczne jest dobre okablowanie np. SoundQuest na w/w stronie.

To koszt kolejnych 200-250zł.

Najlepiej jeszcze poczytaj coś takiego:

http://forum.tuning.info.pl/viewtopic.php?t=58785

i takiego:

http://www.focusklubpolska.com/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=18

i z tej strony ściągnij sobie: " Poradnik Car audio "Polski Car Audio FAQ by Bartosz Nazar" (pdf) "

To chyba na tyle odnośnie sprzętu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Dzięki Wam wszystkim za rady :)

Wczoraj kupiłem aparat cyfrowy więc będę mógł zrobić forki, zrobię galerię i wstawię wam linka :) Będzie chyba lepiej, jak sobie każdy zobaczy o co mi chodzi gdy pytam.

Druga sprawa, cóż, nie każdy mnie rozumie, dlaczego BMW z 91, dlaczego chcę ładować w nie pieniądza.... po prostu miłość, zakochałem się w tym modelu i koniec.

W zasadzie jest to moje pierwsze BMW.

W tej chwili wyszło właśnie z warsztatu, koszt naprawy prawie 3500zł z robocizną.

CO zrobiłem napiszę na koniec. Wpadłem jednak na pomysł, i chciałbym się Was poradzić.

Otóż, doszedłem do wniosku, że kupiłem sobie za "biedną" wersję. Bez klimy i innych bajerów. Elektryka tylko z przodu....

Pytanie, czy nie lepiej dołożyć i kupić np. E36, ale z np. 99-96 roku, z klimą i paroma innymi bajerami? Tak się zastanawiam....

Jeżeli ktoś ma dostęp do CEWEK, to proszę o kontakt, chcę kupić nowe, podobno jest 6 ( tak powiedział mechanik) a ukruszone mam 2 co powoduje szarpanie na niskich obrotach, lub czasem nie palenie na wszystkie gary.

CO zrobiłem w mojej Bumci:

uszczelka pod głowicę 190zł

uszczelka pod kape zaworowa 80zł

uszczelki do kapy zaworowej gniazda swiec 2szt 20zł

gumki do srub mocowania kapy zaworowej 12szt 50zł

uszczelki pod kolektor ssący i wydechowy 4szt 66zł

Ślizg pod łancuszek rozrządu 75zł

świece 6szt 120zł

filter oleju 25zł

płyn chłodzący 60zł

Olej Mobil 6litrów 100zł

szlif głowicy wymiane gumek w zaworach i docieranie 620zł

DOSZŁO DO TEGO:

Dojdzie jeszcze oring pompy wody

uszczelki kolektora ssacego 6szt

pasek klinowy pompa wody wentylator itd

zimering walu przód

komplet uszczelek od kapy rozrzady 4szt orginał BMW serwis

uszczelka na kruciec wody(te pierdoly wszystkie 150)

uszczelka pod miske olejowa (to nabilo koszty 130 zł)

Wszystkie te pierdoly 280 zł

TYLNE ZAWIESZENIE, Tuleja wachacza, śruby ( woziło ją na drodze) z robocizną oraz zbierznością 560zł

DODAM, że ceny są POZNAŃSKIE :))))

Jeżeli ktoś ma uwagi do cen, niech pisze śmiało, to jest rozpiska od mechanika, chcę sprawdzić czy mnie nie zrobił w h....usteczkę :)

Jak coś będę jeszcze pisał, dzięki za RADY

Pozdro !!!

Łuki

Jak ktoś ma cewki niech dzwoni 604-620-836, potrzebne na poniedziałek 30.04.2007