Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chcę podłączyć diodę w kabinie. Gdzie powinienem sie wpiąć w kabelki, żebym miał na na niej napięcie po wyjęciu kluczyka ze stacyjki a kiedy silnik pracuje, żeby go tam nie było?
Compact sprzedany. Teraz E46 i to w kombi :P
Opublikowano

O ile wiem to niektore przekazniki maja napiecie (+) przy wyciagnietym kluczyku a gdy jest zaplon lub silnik wlaczony to przekaznik przekazuje tego plusa na inne styki wiec tam juz niema wtedy napiecia... ale to jest bardzo duzo "kopania" i szukania....... u mnie przynajmniej tak jest przy przekzaniku od pompy paliwa.... ja mam e30.... a chodzi Ci o taka diote ze niby masz alarm? Jak tak po popytaj sie tych co alarm montuja ale oni pewnie stosuja jakis prosty sterownik do tej diody....

Pozdrawiam:)

Opublikowano
o jakiej diodzie ty piszesz?

Obojętnie, chodzi mi o to, skąd wziąć napięcie po wyłączeniu auta a żeby go nie było gdy zapłon jest załączony ;)

Opublikowano
to nie takie obojetne, jesli myslisz o migajacej diodzie zamiast alarmu to sie robi tak, kupujesz diode migajaca 12V, dioda ma + i -, + podlaczasz do miejsca gdzie jest caly czas 12V (np przy radiu) , a - podlaczasz w miejsce gdie po zaplonie jest 12v, a po wylaczeniu znika do 0. w ten sposob po wlaczeniu zaplony masz na diodzie dwa plusy i dioda nie miga, a po wylaczeniu zaplonu dioda dostaje mase i zaczyna migac, nie wiem czy o to ci chodzilo.
Opublikowano
to nie takie obojetne, jesli myslisz o migajacej diodzie zamiast alarmu to sie robi tak, kupujesz diode migajaca 12V, dioda ma + i -, + podlaczasz do miejsca gdzie jest caly czas 12V (np przy radiu) , a - podlaczasz w miejsce gdie po zaplonie jest 12v, a po wylaczeniu znika do 0. w ten sposob po wlaczeniu zaplony masz na diodzie dwa plusy i dioda nie miga, a po wylaczeniu zaplonu dioda dostaje mase i zaczyna migac, nie wiem czy o to ci chodzilo.

To na kostce od radyjka tak min, jest(tylko nie wiem czy po wyjeciu kluczyka tam gdzie znika napiecie pojawia sie masa?) :D

Wielkie dzieki! Jutro będe grzebał z miernikiem ;)

Opublikowano
nie musi pokazywac sie masa, wazne zeby spadlo do 0, prad popolynie przez jakies urzadzenia, zarowki itd i potocznie sie mowi ze to masa, dla diody wystarczy/