Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakies 2-3 temu zaczely dochodzic do moich uszu dziwne rytmiczne stuki z prawej tylnej strony autka. Pierwsze, co mi przyszlo do glowy to problemy z zawieszeniem, badz lozyskiem, ale zauwazylem (a wlasciwie zaslyszalem:) ), ze stukanie ma miejsce tylko wtedy, gdy samochod NIE JEST na luzie - po wcisnieciu sprzegla lub wrzuceniu na luz jest cisza.

Co to moze byc? Sprzeglo? Pompa paliwa?

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam caly czas masz te stuki ??

Pojawiaja sie tez przy wjechaniu na nierownosc na drodze ??

Na przyklad przy ruszaniu , przy wyjezdzie z podporzadkowanej nierownej drogi ??? po nierownosciach ??

Opublikowano

"Pojawiaja sie tez przy wjechaniu na nierownosc na drodze ??

Na przyklad przy ruszaniu , przy wyjezdzie z podporzadkowanej nierownej drogi ??? po nierownosciach ??"

.. no wlasnie, ja zaopserwowalem to samo u mnie. co mnie dziwi to, ze nie za kazdym razem tlucze sie jak wjade na jakis dolek. masz pojecie co to moze byc? zawieszenie?

Opublikowano

mialem to samo i okazalo sie, ze bylo to tylne gorne mocowania amortyzatora, wyrobila sie tam guma i byl luz dlatego stukało. Jak kupowalem te czesci to gosciu mi powiedzial ze to sie w trojkach wyrabia co jakis czas....

Wczesniej ogladal to mechanik i nie wiedzial co stuka:/

byly podejrzenia, ze amorki sa wybite (ta wersja odpadala bo jeszcze na gwarancji sa)

byly podejrzenia ze tulejki gumowo metalowe na tylnych wahaczach sie wyrobily. (tez odpadalo bo stukanie bylo slychac u gory)

okazalo sie ze winne bylo wlasnie gorne mocowania tylnego wahacza. (koszt czesci 25pln za jedna strone)

Opublikowano
Ja miałem dokładnie to samo z prawej tylnej strony. juz odstawiałem samochod na wymiane tulei na tylnej belce a tu mi gosc mowi "panie sprawdzimy to". I całe szczescie bo okazalo sie, ze sprawca bylo gorne mocowanie amorka. 80zł z wymiana na nowe i cisza... :D
Compact sprzedany. Teraz E46 i to w kombi :P
Opublikowano

Na moje jest to tuleja.

Tlucze ale nie zawsze...

Z czasem bedzie sie nasilac to tluczenie i luz bedzie coraz wiekszy.

Bedzie odczuwalny przy hamowaniu samochodu , przy ruszaniu.

Bedzie nawet wrazenie popsucia jednej strony hamulcow z tylu.

Powinnines wjechac na podnosnik i sprawdzic pretem luzy w tulejach czy tuleje gumowe sie wyrobily czy tez nie...

Powodzenia :) to jest paskudztwo ktore mnie prawie wyleczylo z BMW...

Kupilem w zeszlym roku e36 i drugie tyle ile zaplacilem wydalem juz na naprawy i jeszcze nie koniec..

Powinnismy tutaj zrobic statystyki jak trzymaja sie ponad 10 lat E36...

Bo wg mnie to strasznie wadliwe auta... jak juz dostana swoj wiek...

Opublikowano
Moja ma 12 i jest okazem zdrowia... Normalnie oprucz typowych eksploatacyjnych rzeczy prawie nic nie robie przy niej! Nie wiem skąd takie poglady wiec... :roll:
Compact sprzedany. Teraz E46 i to w kombi :P