Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, kupiłem dwie nowe oponki do mojej e46 328 coupe.. Tak na marginesie - to Vredestein Ultrac 225/45/17.. I teraz mam dylemat, czy założyć je na tył, czy może na przód? Druga para. którą dysponuje, jest po jakimś sezonie, w stanie bardzo dobrym, bieżnik ok. 6 mm.. Ale czy nowe opony lepiej dać na przednią oś, czy na napęd? Proszę o konstruktywne opinie :) :modlitwa:
Opublikowano

Jak masz druga pare jeszcze bardzo dobra to te nowe bez zastranowienia na tyl, kola napedowe to zawsze bezpieczniej :)

A jak ta druga para jest na jeden sezon praktycznie to je na tyl na dotarcie i na nowy sezon nowe kupic a nowe zdecydowanie na przod, a to dlatego bo nowe opony z przodu w czasie deszczu beda Ci wygarniac wode z kolein, kaluz i drogi i na te tylnie juz z mniejszym bieznikiem bedzie mniejsza woda, druga sprawa to hamowanie, jak wiadomo zawsze sie predzej w miejscu zatrzyma przednia os niz tylnia, wiec jak bedziesz mial te nowe z przodu to w deszczu bedzie duzo mniejsze prawdopodobienstwo aqapalingu i poslizgu kol przednich i czestrzego wlaczania sie ABS'u, jedyna wada to porpostu uwazac trzeba na dosc ostrych zakretach i duzych predkosciach zeby dupy niezarzucilo na mokrym :mrgreen: