Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Załóżmy, że kupiłem w kraju samochód lecz jeszcze go nie zarejestrowałem ani nie opłaciłem 2% od wartosci na umowie.Trafia mi się okazja na zakup innego auta i chce sprzedac to auto, któro dopiero kupiłem.Jak w takim wypadku mogę sprzedaż to autko żeby później kupująćy nie miał problemów z rejestracją ani żebym ja później nie miał problemów.Czy muszę opłacić 2% od umowy i wtedy dać kopię umowy potwierdzoną przez notariusza następnemu kupującemu czy jest jakieś inne sensowne wyjście ?

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Dogadaj się z gościem od którego kupiłeś - spalcie umowy i jak sprzedasz samochód, to spiszcie nowe na nowego nabywcę :lol:

W innym wypadku musisz płacić te 2% - tak jest w przypadku każdej większej transakcji - gdyby ten sam przedmiot zmienił 10 razy właściciela w ciągu jednego dnia to trzeba 10x podatek płacić.

Opublikowano

Też właśnie tą jedną możliwośc brałem pod uwagę

Jest jeszcze taka możliwość że jeżeli sprzedający nie zgłosi faktu sprzedazy do wydziału komunikacji to ja moge spisac umowe z nowym kupujacym na dane sprzedajacego ktory mi sprzedał samochod tylko to takie śmierdzące przekretem troche by było.Pozatym czy jakies groziłyby mi konsekwencje gdyby po jakimś czasie sprzedający zaniósł umowę do Wk a tam by sie okazało ze ja nie figurowałem jako właściciel ?

Opublikowano
Jest jeszcze taka możliwość że jeżeli sprzedający nie zgłosi faktu sprzedazy do wydziału komunikacji to ja moge spisac umowe z nowym kupujacym na dane sprzedajacego ktory mi sprzedał samochod tylko to takie śmierdzące przekretem troche by było.

Toż to fałszerstwo bez uzgodnienia z porzednim właścicielem.

Pozatym czy jakies groziłyby mi konsekwencje gdyby po jakimś czasie sprzedający zaniósł umowę do Wk a tam by sie okazało ze ja nie figurowałem jako właściciel ?

Wygląda to tak, że gdy rejestrujesz samochód to wydział komunikacji kontaktuje się z wydziałem w którym auto było do tej pory zarejestrowane i porównuje dane dlatego: dużo zależy od dobrej woli poprzedniego właściciela z którym należałoby uzgodnić przepisanie umowy na nowego właściciela oraz upewnić się, że nie złożył umowy wypisanej na Ciebie w swoim WK (w razie czego może ją wycofać).

Jest jeszcze trzecia możliwość możesz zapłacić w US 2% opłaty skarbowej i sprzedać samochód bez przerejestrowywania dając kupującemu oprócz dowodu rejestracyjnego umowe K-S między Tobą a właścicielem auta.

kiedyś

E32 730

E36 318