Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio w mojej beemce zauważyłem znaczny wzrost spalania według wskazań OBC - skoczyło o jakieś 2 litry. Obawiam się, że to problem z przepływką lub sondą bowiem kilka razy wystapiło falowanie obrotów na biegu jałowym w zakresie 250-800! Tak samo zauważyłem, że obroty na luzie bywają różne - raz mam 750, innym razem ledwo ponad 500.

Dziś bawiłem się OBC. Po kilku kilometrach w cyklu miejskim ( w tym pół godziny na postoju) wskazanie pod przyciskiem VEBR. jest na poziomie 30 l/100! :jawdrop: Z kolei pod testem nr04 z OBC mam 15,5. Zupełną abstrakcją jest za to wykaz zużycia podczas postoju - test 03 z OBC pokazuje 2,5-2,9l ( w zależności od nagrzania silnika), zaś pod przyciskiem VEBR. po wyzerowaniu wyskakuje 39,0l/100 :jawdrop: W ten sposób wskazanie z VEBR. ma się nijak do testu 04. W co więc wierzyć, prawdziwe są wyniku testu 4 czy te pod przyciskiem VEBR.??

Opublikowano

Witam!

Do OBC - wg. mnie wszystko co opisales jest tak jak powinno - przeciez stales pol godziny w miejscu to jak mogl komp wyliczyc ile spaliles paliwa na 100km ?

Z zeruj VERB. przejedz 100km i wtedy mozesz sprawdzic dokladne spalanie :!: Na krotkich odleglosciach (tym bardziej na posotoju) odchylenia kompa sa dosyc duze i wskazania na poziomie 30l/100 km to norma !

Na tescie nr: 03 w e34 535i spalanie na postoju mialem na poziomie 2.2 - 2,6 litra

Dziwne to twoje pytanie czy test nr. 04 to prawdziwe spalanie czy VERB ?? Przeciez jedno i 2-gie mozna z zerowac w innym momencie i wskazania beda rozne. Jezeli spalanie wzrosnie to i na tescie 4-tym i VERB bo to to samo tylko wskazania sa z innych odleglosci...

test nr. 04 to jest srednia z ostatnich 100km.

Po wyzerowaniu VEBR (na odpalonym silniku) - dopoki nie ruszysz nie powinno byc zadnego odczytu, rusz lekko (komp zaczyna wyliczac srednia na 100km) i stań to zobaczysz ze wskazania 39/100 km to norma :!:

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Choć w sumie wiem dalej tyle co wiedziałem.

Ogólnie z twojego postu i mojego wynika wniosek, że całe średnie spalanie obliczane przez OBC można o kant doopy rozbić przez kosmiczne wyniki spalania uzyskiwane przez kompa podczas postojów. Zaleje sobie do baku określoną ilość paliwa, wyzeruje przebieg i sam zmierze średnie zużycie, bo wygląda na to, że te komputerki to dobre jedynie na autobahna.

Pozdro

Opublikowano
Zle mnie zrozumiales, komputerki wskazuja prawidlowo ale nie w warunkach ktorych zerujesz kompa i przejezdzasz np 100metrow i stoisz pol godziny (bo jak ma wtedy wyliczyc ile spali auto na 100km ?) - dopiero jak ruszysz to stopniowo bedzie wskazywal realne spalanie/100km
Opublikowano
Zrozumiałem dobrze - wygląda na to, że w ruchu miejskim, gdy co kawałek stoisz na światłach OBC podaje znacznie zawyżone spalanie.
Opublikowano
nie wiem jak wam, ale mi obc pokazuje dobrze. w ustawieniach jest wspolczynnik x do regulacji, ja przestawilem z 1000 na 1200 (bo jezdze na gazie i chcialem zeby mi pokazywal gaz) pare razy potem minimalnie zmienialem wartosci aby sie zgadzaly moje wyliczenia z tym co obc pokazywal. jak wylicze ze auto spala 13,8, przelaczam na obc i tez tyle pokazuje. jak obc pokazuje spalanie 18l to znaczy (niestety) ze tyle spalila. u mnie sie nie myli obc. stanie w korkach przeciez tez powoduje wzrost spalania i obc bierze to pod uwage, jesli podczas stania w korkach spalimy 10l i podczas jazdy 10l (na 100km) to ogolnie spalimy 20l przeciez i obc tak to liczy.
Opublikowano
W sumie to co mówisz ma sens, tylko z tą różnicą, że u mnie np. podczas postoju na zapalonym silniku obc wskazuje spalanie 39l/100 i taki wynik zlicza do średniej. Także np. w zimie gdy rano muszę przez 10 min rozmrażać auto i jeżdże na krótkich dystansach, wyniki średniego spalania pokazuje kosmiczne - 25l/100 i więcej :shock: Chyba że tyle faktycznie pali :D
Opublikowano

Jest tak jak napisal Flash :cool2:

A spalanie w granicach 20-25 litra tylko i wylacznie na krotkich odcinkach np. 3-4 km i po paru godzinach powrot jest jak najbardziej mozliwe.

W moim aktualnym aucie: M50B25 na krotkich odcinkach od 16 do 20litrow/100km :mrgreen: dla M30B35 moze byc do 25 litra...

PZDR

Opublikowano
gwarantuje ci ze jesli obc pokazuje ci 25l to tyle wlasnie pali.ja raz mialem przyjemnosc przejechania troche po centrum katowic w korkach jak jeszcze nie byl otwarty tunel i obc pokazywalo mi 28l. myslalem ze cos zle liczy, ale zamiast 100km przejechalem tylko 50. stanie w korkach, szarzowanie od swiatel do swiatel, a nasze auta waza troche, wiec troche litrow trzeba spalic aby je rozruszac.
Opublikowano
W sumie pewnie racja, w fabrycznych danych podają 17/100 w cyklu miejskim, a wiadomo, że Niemieckich miastach jazda wygląda nieco lepiej niż po naszych w godzinach szczytu. Temat zakończony, wczoraj prawie się "przytuliłem" do jednego lanosa bo zamiast patrzeć na drogę non stop odpalałem testy z komputera :twisted: