Skocz do zawartości

M30B35 brak mocy przez żle ustawione zawory ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kupiłem to autko jakieś 2 m-ce temu . Bardzo zadbane bez gazu i w ogóle cacy . Na początku szedł jak szatan - było po prostu czuć że to jest to . Jednakże falowały mi obroty więc udałem się do mechanika celem usunięcia wady .

Diagnoza - żle ustawione zawory . Więc mówie ok ... ustawiamy . Przed tą "regulacją" spalał mi 13-14L po miescie . Teraz bierze jakieś 17L - uważam że stanowczo za dużo jak na manuala i jazda bez uczęszczania w jakich kolwiek korkach .

Ale najgorsze jest to że zauważyłem znacznie odczuwalny brak mocy po tej regulacji zaworów . Dodam że przedtem silnik pracował idealnie cicho - teraz "cykanie" jest nieco głośniejsze ale bez tragedi .

Czy możliwe jest aby przez żle ustawione zawory był odczuwalny znaczny brak mocy ?

We wtorek odstawiam autko do warsztatu (do innego) aby zobaczyli co jest grane . Ale chciałbym się od was dowiedzieć co może być tego przyczyną aby miec jako takie pojęcie .

marnujesz życie jeżeli nie jesteś dobry w tym co robisz
Opublikowano
Sam zdiagnozowałeś przyczynę i jeszcze szukasz potwierdzenia? Wróć do tego fajtłapy, który schrzanił sprawę i dowiedz się jak ustawił zawory. Prawidłowo powinno być 0,3 na ssących i wydechowych również.
peace & love
Opublikowano

Mehow pojedz albo do Adama do Osowy albo do WFK do wejherowa(masz blizej). Jak ustawia Ci zawory daja znac ile Cie to kosztowalo bo tez zechce podjechac i ustawic u siebie.

PS a moze jakis spocik wkoncu zrobimy??

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
Sam zdiagnozowałeś przyczynę i jeszcze szukasz potwierdzenia? Wróć do tego fajtłapy, który schrzanił sprawę i dowiedz się jak ustawił zawory. Prawidłowo powinno być 0,3 na ssących i wydechowych również.

wiesz róznie to bywa ... moze akurat coś innego jeszcze padło i na razie nikogo nie chce oskarżac , choć i tak się zraziłem .

Dlatego prosiłbym o odpowiedż na moje pytanie - czy zle ustawione zawory moga spowodowac znaczny spadek mocy ?

właśnie do wfk teraz odstawiam

Szamil - spocik chetnie

Opublikowano
wiesz róznie to bywa ... moze akurat coś innego jeszcze padło i na razie nikogo nie chce oskarżac , choć i tak się zraziłem .

Dlatego prosiłbym o odpowiedż na moje pytanie - czy zle ustawione zawory moga spowodowac znaczny spadek mocy ?

Źle ustawione zawory moga spowodowac znaczny spadek mocy i większe zużycie paliwa również.

peace & love
Opublikowano

Źle ustawione zawory moga spowodowac znaczny spadek mocy i większe zużycie paliwa również.

dziękuję

Opublikowano
melduje ze juz po problemie ... chodzi jak zegarek . pomogła wymiana świec i ponowne ustawienie zaworów .
Opublikowano
40zł ustawienie zaworów , 120zł świece + 20zł wymiana