Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mój kolega kupił BMW e30 318i automat i ma taki przycisk pod pedałem gazu i ponoć jest to przycisk od jakiegoś przyspieszania nie wiem dokładnie a więc mogę sie mylić pytanie brzmi od czego jest ten przycisk :mrgreen:
BMW- BENDZIESZ MUSIAŁ WYPRZEDZIĆ
Opublikowano
A jak ją jeździłem to nie odczuwałem żeby auto redukowało tylko tak jakby na wysokich obrotach dłużej jechało :cool2:
BMW- BENDZIESZ MUSIAŁ WYPRZEDZIĆ
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A jak nią jechałeś, to wciskałeś gaz tak, żeby kick-down klicknął? Może nie docisnąłeś gazu odpowiednio. Normalnie to jest natychmiastowa (jak na automat) reakcja, redukcja, obrotu do góry i WIO!*

* "WIO!" na ile taki silnik pozwoli zrobić wio! Subiektywne odczucie :)

Kai
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
A jak ją jeździłem to nie odczuwałem żeby auto redukowało tylko tak jakby na wysokich obrotach dłużej jechało :cool2:

Wszystko zależy z jaką prędkością jedziesz. Po przekroczeniu określonej prędkości nawet kick down już nie zrzuci biegu, bo by się skrzynia rozleciała.

Normalnei jest tak, wciskasz do dechy - autoamt redukuje i przyspiesza, wciskasz głębiej (kick down) w pewnych okolicnzościach automat zrzuca dwa biegi niżej i rwiesz do przodu.

Pozdrawiam, Michał