Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cytat z gazety "WRC"

Niedawno pisaliśmy o inicjatywie stworzenia w ramach Pucharu PZM trofeum dla rajdówek z tylnym napędem. Niestety, na razie sprawa utknęła w miejscu. ""Czekamy na zatwierdzenie regulaminu RWD Trophy - powiedział nam Konrad Kwiatkowski , entuzjasta i rzecznik pomysłu. Na razie wydałem mnóstwo pieniędzy na telefony do działaczy z GKSS ale efektów nie widać . Trochę mnie to już irytuje . Kwiatkowski przyznał jednak, że kilka gestów w kierunku aut tylnonapedowych uczyniono. W regulaminie Pucharu PZM powołano do życia nową grupę RWD. Podzielono ja na klasy według pojemności silnika : RWD-1(do 750ccm),RWD-2(750-1600ccm), RWD-3(1600-2000ccm).Pomimo wcześniejszego komunikatu GKSS mówiącego, że nie będzie łącznej klasyfikacji w tych klasach , jest ona prowadzona na stronach PZM. Kwiatkowski oczekuje czegoś więcej : " Zależy mi na powołaniu RWD Trophy , które jakoś wyróżni te auta spośród innych klas. Chciałbym zapisu o konieczności startów na seryjnych oponach ( ograniczenie kosztów) znalezienie sponsora na ten cykl i wreszcie przyznania jakiegoś tytułu . Może nie od razu mistrza Polski , ale np. zdobywcy Trofeum RWD." Póki co szanse na większą autonomię "Tylnonapedowców"są niewielkie . GLSS uznał , że przedstawiony przez kierowców projekt regulaminu zakłada zbyt duże odstępstwa od przepisów Pucharu PZM, szczególnie w kwestiach bezpieczeństwa .

źródło : Magazyn Rajdowy WRC

No i znowu wszystko stanęło coś czuje ze nie zobaczymy szybko BMW na oesach :?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
do 2000cc RWD? Na drzewo! A co z mpowerem? Troska o obywateli? Myslałem że to kierowca w głównej mierze dba o swoje bezpieczeństwo, a jeżeli nie, to i tak żadne przepisy mu nie pomogą.