Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moja E 36 318is coupe, zaczęła dużo palić i strasznie wali w środku benzyną i kopci z wydechu nawet jak jest rozgrzana.

Pali około 13 w mieście :(

Jaka może być przyczyna?? Słyszałem coś o sondzie lambda ale za bardzo się na tym nie znam, podobno można jechać na komputer który może wykazać usterke.

Gdzie w Łodzi mogę skorzystać z takiej usługi???

Dzieki za Pomoc i POZDRAWIAM

Opublikowano
W Łodzi na ul Kolumny 105b, za Carefour'em po prawej stronie, masz zaklad ktory profi naprawia wydechy. Ja mialem malą nieszczelnosc na spawie przy lambdzie i dokladnie takie objawy. Zadzwon, podjedz, wszystko ci sprawdza ;)
Compact sprzedany. Teraz E46 i to w kombi :P
Opublikowano
Witam

Moja E 36 318is coupe, zaczęła dużo palić i strasznie wali w środku benzyną i kopci z wydechu nawet jak jest rozgrzana.

To są typowe objawy uszkodzonej sondy lambda. Zamiast jeździć po kompach kup nową sondę i problem zniknie. Możesz ją także na próbę odłączyć. Końcówka znajduje się w komorze silnika, a wygląda tak:

http://img520.imageshack.us/img520/3567/koncowkasq2.jpg

Po odłączeniu zobacz czy jest jakaś różnica w pracy silnika, jak przyśpieszenie itp.

Opublikowano
Moja 1.8 is tez zaczeła duzo palić w miescie 15 l a w trasie nie chce zejsc ponizej 11l i obroty na luzie strasznie faluja od 1200 do 400 obrotów czy to ewidentna wina sondy ???
Opublikowano
Moja 1.8 is tez zaczeła duzo palić w miescie 15 l a w trasie nie chce zejsc ponizej 11l i obroty na luzie strasznie faluja od 1200 do 400 obrotów czy to ewidentna wina sondy ???

Możesz sprawdzić sondę. Jest sporo objawów uszkodzonej sondy, w tym falowanie obrotów, ale może to być także przepływomierz. Odepnij go i zobacz czy auto inaczej pracuje. U mnie jak go odepnę to silnik chilweczkę kuleje i zaraz gaśnie. Znaczy, że działa. Jak nie będzie żadnej reakcji, to może to oznaczać, że jest niesprawny.

Opublikowano
Nie wiecie może czy w Łodzi na św. Teresy zajmują się takimi rzeczami???

dzieki za pomoc

Zajumują sie wszystkim ;) Dzisiaj akurat byłem i pytałem o wymiane kilku zimeringów. Warto podjechac bo goscie sa podobno najlepsi w Łodzi od BMek ;)

Compact sprzedany. Teraz E46 i to w kombi :P