Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy z polskich przepisów wynika obowiązek posaidania przedniej tablicy rejestracyjnej???

Jeżeli tak, to który paragraf prawa o ruchu drogowym o tym mówi?

Opublikowano

http://www.celsped.pl/przepisy/transport/drogowy/poz1123.php

tutaj masz napisane, że...

§ 25. 1. Właściciel pojazdu umieszcza na pojeździe tablice z przodu i z tyłu w miejscach konstrukcyjnie do tego przeznaczonych, z wyjątkiem przyczep, ciągników rolniczych, motocykli i motorowerów, na których tablice umieszcza się tylko z tyłu, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. W przypadkach uzasadnionych konstrukcją ciągnika rolniczego tablice umieszcza się z przodu pojazdu.

3. Z przodu pojazdu umieszcza się wyłącznie tablicę jednorzędową, z wyjątkiem ciągnika rolniczego, o którym mowa w ust. 2.

4. Z tyłu pojazdu umieszcza się tablicę jednorzędową albo dwurzędową w zależności od miejsca konstrukcyjnie do tego przeznaczonego, z zastrzeżeniem ust. 5.

5. Z tyłu przyczepy motocyklowej umieszcza się tablicę rejestracyjną motocyklową przeniesioną z motocykla, który ciągnie przyczepę.

6. Jeżeli pojazd nie ma specjalnego miejsca do umocowania tablic, to przednią i tylną tablicę umieszcza się w środku szerokości pojazdu, a gdyby to utrudniało jego eksploatowanie lub ograniczało widoczność tablicy - po lewej stronie pojazdu.

§ 26. Utrzymywanie tablic i innych oznaczeń pojazdów, o których mowa w przepisach rozdziału 4, w należytym stanie i zapewnienie ich czytelności jest obowiązkiem kierującego pojazdem.

Opublikowano
no cóż. czarno na białym. niestety:/

a dlaczego pytasz?

moze dlatego ze E60 bez tablicy z przodu wyglda o niebo lepiej?? bynajmniej wedlug mnie..

Smok to ty przegrales na prostej z M5E39??

moje modele
Opublikowano
[

Smok to ty przegrales na prostej z M5E39??

Ano ja. Zimowe opony, brak techniki. Mam nadzieję, że to to a nie samochód:) Może w niedzielę będzie lepiej

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Weźcie jednak pod uwagę, że dalej jest napisane dokładnie, jakie ma być usytuowanie tablicy rejestracyjnej... z tyłu. Określone kąty pochylenia, umieszczenie nad powierzchnią jezdni itd. Natomiast na temat przedniej tablicy nie ma słowa, określone jest tylko, że ma być. To stwarza pewną dowolność, którą można wykorzystać.
Kai