Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety, mam do Ciebie kilkaset kilometrów więc osobiście nie pomogę ale:

1) Przeczytaj ten wątek , tylko tak dokładnie ;)

2) Znajdź w pobliżu jakiś serwis liczników samochodowych, komputerowy, RTV lub komórkowy i dowiedz się czy ktoś w nich ma programator EEPROM-ów (dokładnie szeregowej pamięci typu 93C46) i programuje te kości.

3) Z podanego wcześniej linka wydrukuj "wsad" Duska, wyjmij OBC z auta, a z niego płytkę kodową i idź do wspomnianego serwisu.

4) Poproś żeby zaprogramowali ją wsadem jak na wydruku ( i pokaż wsad Duska ;) )

5) Zapłać należne pieniądze (jak będą chcieli więcej niż 20-30 PLN to się pokłuć ;) )

- jesli masz oryginalny OBC, to możliwe że trzeba będzie wylutować kość (dolicz do ceny jakieś 10 PLN)

6) Zamontuj i sprawdź czy działa.

7) napisz czy Ci się udało ;)

$M$
Opublikowano
hej sms słuhcaj zrobiłem wszystko według opisu u elektronika podłaczył pamiec wgrał tam wsad i nic po podłaczeniu dalej pokazuje pppp a jka mam wyłaczony zapłon nie pokazuje nic nadmieniam ze w kostce polaczyłe dwa przewody 9 i 17stke bo to mialo dac zasilanie na wyswietlacz czy to cos zle zrobiłem?
Opublikowano

Zaraz, zaraz, po kolei (bo już się pogubiłem ;) )....

1) Dokładałeś komputer dodatkowo, czy już miałeś zamontowany?

2) Jeśli wyjmujesz komputer, to KONIECZNIE najpierw przed jakimikolwiek czynnościami odepnij akumulator, poczekaj 5-10 minut a dopiero potem zacznij robić cokolwiek Dotyczy to nie tylko OBC, ale też innych działań przy elektronice).

W jednym z forumowych samochodów była taka akcja, że bez wyłączenia akumulatora jakiekolwiek wyjęcie/włożenie OBC powodowało skasowanie pamięci - trzeba było ponownie programować EEPROM.

$M$
Opublikowano
słuchaj zrobiłem tak jak piszesz miałem odłaczony aku podłaczyłe obc i wlaczyłem ako i dalej pppp zaprogramowałem jeszce raz wrzyciłem ten wsad nie wiem moze zły wsad mam masz moze do 520 i 24v? i podłaczyłem ponownie i dalej pppp a zapala mi sie dopiero jak przekrece stacyjke
Opublikowano
zapala mi sie dopiero jak przekrece stacyjke

To akurat dobrze....

A reszta? - nie wiem. Niestety nie jestem aż takim specjalistą...

$M$