Skocz do zawartości

Dyferencjał - LUZ - szarpanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Bmw f30 2014r RWD 8hp45. 

Samochód posiada problem w stylu odpuszczam gaz, dodaje gaz = szarpniecie. Opuszczanie biegów w dół jest również odczuwalne. Dodatkowo posiadam hałas w prędkościach 40-60 oraz 90-110, jest to jakby hałas łożyska, ale pojawia się i znika, łożyska w kołach odpadają, bo są nowe. 

Ostatnio wymieniałem tuleje dyferencjału licząc, że to one są problemem przenoszenia hałasu/drgań oraz tego jakby luzu w napędzie. Niestety to nie one, zauważyłem jednak chyba problem z dyferencjałem.  

Po odpięciu wału napędowego skręciłem flanszą na maxa w lewo aż pojazd próbował ruszyć, następnie zakręciłem flanszą w drugą strone i tutaj do momentu aż samochód zacznie jechać do tyłu jest praktycznie obrót 180 stopni, Czyli jakby luz na dyfrze to było praktycznie pół obrotu wału napędowego. 

I teraz pytanie, w moim odczuciu ten luz jest za duży, i może powodować moje dolegliwości, tylko znając zasade działania mechanizmu różnicowego to taki luz jest aż nie możliwy aby auto normalnie jeździło 😕 Czy ktoś demontował wał i kręcił tą flanszą i może sie wypowiedzieć?