Skocz do zawartości

Czy strumienica w BMW zdaje egzamin?? JAKI RODZAJ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam !! Mam ochote zamontować w swojej BMCE strumienice powiedzcie mi czy warto, a jesli tak to który rodzaj czy z 2 wlotami i 2 wylotami czy tylko z 1 wlotem i 1 wylotem. Przypomne że mam wspaniałą :) BMW E 36 2.0 Coupe 93' :):) Prosze o rady, pozdrawiam wszystkich :*
Opublikowano
Stumienicę najczęściej wstawia się w miejsce katalizatora więc jeżeli nie szwankuje Ci katalizator lepiej go nie wycinać. Są rozne opinie na temat strumienic, ale niestety nie powodują one przyrostu mocy, a niekiedy nawet przyczyniaja sie do wydobywania sie z wydechu brzydkiego dźwieku.
Opublikowano

Na forum było już o tym niejednokrotnie i chyba przeważająca część "eksperymentatorów" nie była zachwycona wstawieniem strumienicy. Tak jak pisał valdorane... brzydki dźwięk, do tego źle dobrana może zwiększyć zużycie paliwa itp. a pozytywów raczej się nie spodziewaj. W najlepszym przypadku będzie jako tako. Jeśli się już bawić w takie coś to w profesjonalnym zakładzie, przerabiając cały układ wydechowy. A już na pewno zapomnij o wynalazkach z allegro, wstawianych w byle jakim zakładzie.

Jak nie musisz, nie ruszaj katów. Jak musisz, wstaw zamienniki, albo - dopasowaną średnicą -rurę, albo tłumik (-i) - to zależy czy masz wydech podwójny. Ja na razie testuję dwa tłumiki w miejsce katów, które się wysypały, ale czy one zostaną okaże się po analizie spalin. Jak będę bardzo smrodził kupuję katalizator...

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano
Opinie są różne na ten temat. Ja na swoim przykładzie powiem że mocy napewno w ten sposób nie zwiększysz, ale trochę lepiej auto wchodzi w obroty dzięki strumienicy. Kiedy kupiłem moje autko miało jóż w niemczech założony kompletny wydech REMUSA razem z katalizatorem i nawet nie orientuje się jak chodzi zwykła bmka. Dźwięk w moim przypadku się nie zmienił wogóle. Spalanie na tym samym poziomie. Musiałem założyć strumienice bo rozsypał się niestety mój katalizator, ale chyba kupie sobie drugi też remusa. Możesz też założyc sobie katalizator ze zwiekszonym przepływem np ze stalowym wkładem efekt będzie ten sam i napewno dźwięku na gorszy nie zmieni, a jak chcesz zmieniać dźwięk wydechu to zmień tłumik końcowy.
BMW forever!!!