Skocz do zawartości

XHP warto czy nie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak w temacie,zapraszam do dyskusji

Opublikowano

Cześć

Trochę tych tematów jest a jeszcze więcej filmików, ale generalnie mogę opowiedzieć swoje wrażenie z xhp w 328i 245km oraz 316D w f30.

W przypadku 316D z b47 najsłabszą wersją, nie pchałbym się w xhp, za słabo to jedzie. 

Co innego w przypadku mocniejszych jednostek

W 328i 245km ma skrzynie po całkowitym remoncie, po przejechaniu 3000 km wgrałem xhp. 

Wgranie Stage 3 w moim przypadku na początku zrobiło mega mega wrażenie. Lecz to minęło z czasem. W przypadku tej mapy skrzynia chodzi cudownie, dynamicznie, reakcja na gaz momentala,  do momentu aż auto sie porządnie nie zagrzeje, wtedy zmiany biegów głównie w dół są odczuwalne, w przypadku serii jest to jakby bardziej dopracowane. Jeżeli jeżdzisz autem na codzien i nie zawsze "deptasz" to odczujesz brak tego komfortu. Nie mniej jednak do szybkiej zabawy jest to super opcja.

Po przejechaniu na tym programie ponad 10 k km uważam, że Stage 2 + konfiguracja obrotów + kilku innych parametrów spełnia moje oczekiwania. Auto nie szarpie po zagrzaniu, a zmiana biegów jest naprawde szybka. Do tego wiadomo jak chce sie pobawić wbija sie sport + sport skrzyni i mamy tzw. karabin. Szybkość zmian biegów w zależności od przyspieszenia też można regulować.

Czy warto? Moim zdaniem mając 200 km+ warto jak najbardziej. Wiadomo na ten moment jest to ponad 1500 zł + adapter, cena dość spora, lecz dla samego doświadczenia, jak można usprawnić jazdę samą skrzynią, myśle, że warto. 

Po wgraniu xhp uważam, że jest to najbardziej intuicyjna skrzynia jaką jeździłem, przed tym programem, w sumie byłem lekko zawiedziony 8hp na serii, śmiem twierdzić, że multitrionic 0aw czyli 3 generacji dawał mi momentami więcej frajdy. 

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Dzięki że podzieliłeś się swoim doświadczeniem.

Chip Tuning Sląsk w Pszczynie chcę 1500zł za Stage 3.

Czy przed instalacją wymienić olej w skrzyni?