Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Co raz częściej mam problem: gaśnie żarnik po prawej stronie i oczywiście komunikat, że nie działa. Zgaszę i włączę światła i jest ok. Chwile później jest komunikat, że żarówka się przepaliła w światłach stopu ale i tak już po włączeniu i wyłączeniu świateł nawet podczas jazdy, wszystko działa ok. Żarniki xenonowone, oprawki żarówek, żarówki wymienione. Na poprzednich żarnikach xenon działo się rzadziej, ale jednak się działo. I zawsze na prawym świetle. Ktoś ma jakiś pomysł jak to naprawić, albo lepiej gdzie najpierw szujać? Coś z instalacją? Przeglądałem przy lampie i wszystkie kable i wtyczki wyglądają ok. Nic nie przypalone, nic nie zaśniedziałe. Ktoś miał podobną sytuację? 

Opublikowano

Masz przetwornicę uszkodzoną, przerabiałem to i naprawa przetwornicy pomogła na krótko - tylko wymiana na sprawny egzemplarz. Przy tych lampach ważne by nie używać chińskich żarników bo właśnie tak się to kończy.

Opublikowano
W dniu 30.04.2025 o 21:02, Serdzio33 napisał(a):

Masz przetwornicę uszkodzoną, przerabiałem to i naprawa przetwornicy pomogła na krótko - tylko wymiana na sprawny egzemplarz. Przy tych lampach ważne by nie używać chińskich żarników bo właśnie tak się to kończy.

Dzięki, też tak podejrzewałem. Btw. nigdy chińskich żarników nie używałem - na zmianę Bosch i Philips. Możesz podać nazwę i model przetwornicy na jaką wymieniłeś?

Opublikowano

Ok, mam jeszcze jedno pytanie: wymieniałeś oba elementy? Do mojej pasują te:
cewka: https://allegro.pl/oferta/oryginal-starter-cewka-xenon-2pin-d2s-d2r-oe-al-1307329052-1307329047-10241146071
przetwornica: https://allegro.pl/oferta/przetwornica-xenon-1307329023-bmw-serii-7-e38-d2s-16123871898

Które u siebie wymieniałeś? Czy może oba?

Opublikowano

Wymieniałem tylko przetwornicę czyli tę puszkę srebrną i to pomogło. Starter moim zdaniem nie będzie do zmiany bo on jedynie zapala lampę i potem już nie bierze udziału w pracy więc jeżeli zapala i potem gaśnie to wina przetwornicy.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 12.05.2025 o 01:08, Serdzio33 napisał(a):

Wymieniałem tylko przetwornicę czyli tę puszkę srebrną i to pomogło. Starter moim zdaniem nie będzie do zmiany bo on jedynie zapala lampę i potem już nie bierze udziału w pracy więc jeżeli zapala i potem gaśnie to wina przetwornicy.

Problem pozostał. Wymieniłem i przetwornicę i starter 😕 Co jeszcze może być przyczyną?

Opublikowano
21 godzin temu, Szponiasty2 napisał(a):

Problem pozostał. Wymieniłem i przetwornicę i starter 😕 Co jeszcze może być przyczyną?

Problem rozwiązany. Jeden z kabli masowych pod maską...

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.07.2025 o 07:43, Szponiasty2 napisał(a):

Problem rozwiązany. Jeden z kabli masowych pod maską...

"Nie mów hop"... Problem wrócił, LOL. Znowu gaśnie prawy xenon... Nie mam już sił, straciłem dwa dni na to, ale przynajmniej potrafię teraz w pół godziny wyjąć lampę, rozmontować ją i złożyć xD Dziś lewą muszę wyjąć, rozłożyć i przeczyścić wszystko, bo prawa przeczyszczona i teraz wygląda niesymetrycznie samochód. 

Edytowane przez Szponiasty2
Opublikowano
W dniu 31.07.2025 o 07:41, Szponiasty2 napisał(a):

"Nie mów hop"... Problem wrócił, LOL. Znowu gaśnie prawy xenon... Nie mam już sił, straciłem dwa dni na to, ale przynajmniej potrafię teraz w pół godziny wyjąć lampę, rozmontować ją i złożyć xD Dziś lewą muszę wyjąć, rozłożyć i przeczyścić wszystko, bo prawa przeczyszczona i teraz wygląda niesymetrycznie samochód. 

Dobra, oby to było ostateczne rozwiązanie xD Przełożyłem żarniki między lampami, teraz gaśnie lewa. Podejrzewam, że przez tą pieprzoną masę uszkadzało mi w prawej lampie żarniki, bo wątpię, żeby trzy komplety z różnych firm i sklepów miały akurat jeden żarnik uszkodzony, który włożyłem 3x w tą samą lampę xD Zamawiam nowe i zobaczymy xD