Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, podrzucam temat na przyszłość. Być może komuś się przyda. 

Od paru miesięcy zmagałem się z problemem wyjącego alarmu w G20 po zamknięciu auta. Zdarzało się to losowo. Przez jakiś czas nie było problemu, następnie zdarzało się kilka razy pod rząd po zamknięciu auta i tak w kółko. Zachodziłem w głowę o co chodzi bo trochę słabo kiedy auto "wyło" na parkingach. Przeglądanie wszystkich tematów na forum, grupach fb. Jedyne znalezione przyczyny to słaby akumulator - spadki napięcia lub któryś czujnik. Przed decyzją wizyty w aso zacząłem sprawdzać sam. Odpinałem wideo rejestrator, ładowarkę z gniazda 12v, zamykałem otwierałem zamykałem auto. Bez skutku.

Okazało się, że winowajcą była wpięta cały czas kostka OBD, przez którą używałem BimmerCode, BimmerLink do podglądu parametrów i otwierania klap. W poprzednich autach z serii E nie miałem tego problemu, co uśpiło czujność. W późniejszym czasie znalazłem również w BimmerCode, w Roof Function Center, OBD Alarm (można go dezaktywować), który był za to odpowiedzialny.

• Lubię to 2