Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zakładam temat odnośnie ładowania akumulatora oraz sprzętu jaki używacie do serwisowania baterii rozruchowych typ AGM.

Jestem po dużej lekturze pisanej i oglądanej na YT i szukam dobrego prostownika do okresowego ładowania akusa.

Propozycje:

1. BMW prostownik do akumulatorów kod 61432408592

2. CETEK MXS 5 lub 10 ( piszą że 5A zbyt słaby )  mówią że wersja ,,5,, to bliźniacza konstrukcja z oryginałem BMW a 40% tańsza.

3. VICTRON Energy Blue Smart 12V 5A, 7A lub 10A podgląd oraz dodatkowa konfiguracja parametrów przez aplikację a smartfonie.

Ceny w miarę zbliżone, skłaniam się ku temu victronowi.

Mam na stanie OXFORD MAXIMISER 3600 który ładuje akumulatory AGM, ale jest to stary prostownik zakupiony bardziej pod motocykle, oczywiście jest opcja samochodowa i ładuję nim

zwykłe akumulatory. 

bmw ładowarka.jpg

cetek.jpg

victron.jpg

Edytowane przez Franek Dolas
Opublikowano

ja od dłuższego czsu używam victrona nie tylko do ładowania akumulatora ale też jako zasilacz 12v. Victron robi świetne i bardzo elastyczne produkty. Do ładowania akumulatorów (w samochodzie i w przyczepie) używam victrona BlueSmart IP67. Generalnie poleceam (sczegółnie, że jeśli zmienią się baterie to można ładowarkę victron szybko dostosować do wymaganych parametrów (przez aplikację na smartphona).

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, krzycholas napisał(a):

ja od dłuższego czsu używam victrona nie tylko do ładowania akumulatora ale też jako zasilacz 12v. Victron robi świetne i bardzo elastyczne produkty. Do ładowania akumulatorów (w samochodzie i w przyczepie) używam victrona BlueSmart IP67. Generalnie poleceam (sczegółnie, że jeśli zmienią się baterie to można ładowarkę victron szybko dostosować do wymaganych parametrów (przez aplikację na smartphona).

Mam ochotę na Victron Energy Blue Smart 12V 10A IP65 BLUTOOTH. Napisz jak z zasięgiem bluetooth i jaki program wybrać dla AGM ?

Edytowane przez Franek Dolas
Opublikowano

W victron masz juz predefiniowane programy. Ja w wiekszosci z nich korzystam. Sa tez dla baterii agm. W przypadku nietypowych baterii ustawiasz napiecia zgodnie z karta katalogowa. 
tu jedna uwaga - parametry ladowania sa dla temperatury 20 stopni. 
co do zasiegu bluetooth to nie jest on za duzy. Na powetrzu to kilka/kilkanascie metrow.

• Lubię to 1
Opublikowano
14 godzin temu, krzycholas napisał(a):

W victron masz juz predefiniowane programy. Ja w wiekszosci z nich korzystam. Sa tez dla baterii agm. W przypadku nietypowych baterii ustawiasz napiecia zgodnie z karta katalogowa. 
tu jedna uwaga - parametry ladowania sa dla temperatury 20 stopni. 
co do zasiegu bluetooth to nie jest on za duzy. Na powetrzu to kilka/kilkanascie metrow.

Dzięki, za info.

Właśnie odebrałem victron blue smart 12V/10A 🙂  

W konfiguratorze firmy jest wymieniony jako najbardziej zalecany do ,,auto modern,, natomiast 5A i 7A są opatrzone komentarzem że będą ładować ale czas może być wydłużony. Różnica w cenie między 7A a 10A była średnio 80PLN. Prawdopodobnie to mój ostatni prostownik w życiu, a marzy mi się w przyszłości kamper, to poszedłem ostro jak ,,Yanda po szczepionkę,, 🙂

Aktualnie leży i nabiera temperatury po wyjęciu z paczkomatu 🙂  Zobaczymy co to cudeńko potrafi. Na jednym forum ktoś zeznał, że za te pieniądze to potrafi sam obrać ziemniaki i je ugotować 🙂 

20250211_114419.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, locomotiv12 napisał(a):

Ja mam CTEK MXS 5.0 i sprawdza się bardzo dobrze - ładuje akumulatory do 110 Ah

To się zgadza, też mam ten model, kupiony z 5 lat temu, używałem go do ładowania aut i motocykli, ładuje bezproblemowo akumulatory 90-100 Ah.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Tak z ciekawości - czy ktoś wie czy komputer pokładowy BMW jest w stanie pokazać napięcie akumulatora?

W instrukcji jest zapis

"Zwracać uwagę na odpowiedni poziom naładowania akumulatora pojazdu, aby zapewnić jego maksymalną żywotność.

Naładować akumulator, jeśli moc początkowa jest niewystarczająca."

Jak nie mogę zapalić samochodu z powodu wyładowanego akumulatora to wiem, że "moc jest niewystarczająca" ale wolałbym wiedzieć wcześniej, że akumulator trzeba podładować

Edytowane przez locomotiv12