Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono użytkowników. Od paru dni stałem się posiadaczem v12 i pojawił się problem. Rzuciła palenie. Moje podejrzenia padają na czujnik położenia wału, ale w katalogu na bmwstore nie ma nigdzie wyszczególnionego czujnika położenia wału, jest tylko czujnik położenia wałka rozrządu. Moje pytanie jest następujące czy faktycznie jest tylko czujnik położenia wałka rozrządu, czy może gdzieś jest czujnik wału i jakie ma symbole? 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć. Patrzyłeś w realoem? Na 100% jest czujnik położenia wału, a u Ciebie powinny bać dwa czujniki położenia wałka. Czujnik położenia wału musi być, bo komputer na podstawie impulsów z tego czujnika i z czujników wałków jest w stanie zadawać odpowiednią dawkę. Nie mam pojęcia jak to w V12 wygląda, ale podejrzewam, że może być gdzieś w okolicach przodu silnika, po prawej stronie. 

Chat Geppeto tak mi napisał jak na obrazku.

Wygląda na to, że jest dokładnie w tym samym miejscu, co w rzędowej 6-tce w E38.

Screenshot_20250207_150f733.png

Edytowane przez Szponiasty2
dodanie dod. informacji
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Już namierzyłem oba czujniki wału korbowego. Oba są pod samochodem w obudowie skrzyni biegów. Koło foniczne jest na stałe przytwierdzone do koła zamachowego. 

Opublikowano (edytowane)

Może padł. Sama wymiana czujników nie wpływa na to czy rozrusznik zadziała. Może ich nawet kompletnie nie być. Ostatnio też regenerowałem. Myślałem, że to akumulator, bo coraz słabiej i słabiej kręcił aż w końcu nic i trup. Domyślam się, że masz automat, to nie uda się samochodu "na pych". Możesz spróbować na krótko rozrusznik kablem podłączyć do aku, ale nie wiem czy bym to polecał, jeszcze coś w elektronice się popali i będzie kompletny klops... Ale najpierw sprawdź multimetrem przy rozruszniku, czy w ogóle dostaje prąd jak przekręcisz kluczyk.

//EDIT: Posprawdzaj też kable masowe. 

Edytowane przez Szponiasty2