Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, proszę o poradę szanownych forumowiczów. Pewnego wieczoru autko zaczęło telepać silnikiem i wydawało delikatne cykanie z okolic silnika. Podejrzewałem wtrysk. Inpa na pierwszym cylindrze pokazywała korektę+5. Po zdjęciu kolektora okazało się że brakuje klapek na 1 i 4 cylindrze. Zajrzałem do kanału w głowicy mini kamerką. 4 kanał czysty w pierwszym było to co na zdjęciu(papieros do weryfikacji wielkości)Wyciągnąłem i zamieniłem wtryski miejscami 1 z 2 żeby wyeliminować wtrysk. Inpa dalej po odpaleniu pokazuje przelew na 1 tłoku. Klapki zaślepiłem, EGR i dolot wyczyszczone, przewody podciśnienia wymienione. Odpala normalnie. Po dodaniu gazu korekta spada do +3.7 ale dalej telepie. Czy tylko ściągnięcie głowicy pozwoli zweryfikować uszkodzenia? Czy są jeszcze jakieś inne sposoby? Jakie generalnie mogą być uszkodzenia?

IMG_20241213_194510.jpg

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trzeba zajrzeć do cylindra, choć i tak głowica do demontażu po takiej akcji. Nie wiedziałem, że jeszcze jeżdżą e46 w kopciuchu z klapkami.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Jeździły 😭 kupowałem go od 1 właściciela w kraju. Od 14 lat jeden właściciel, sprowadzony z Hiszpanii. Oryginalny nalot 345tyś. Potwierdzony. Tylko ja baran i nie doczytałem o nieszczęsnych klapach. Teraz za bardzo nie mam jak zdjąć ta głowice. Muszę pod domem na dworzu brak garażu. Będę na bieżąco informować co i jak