Skocz do zawartości

Błędy sond, przekroczenie mieszanki m52tub25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od 2 tygodni borykam się z problemem nierównej pracy na zimnym silniku, ostatnio podpiąłem komputer i wyskoczyły mi błędy sondy lambdy, przekroczenia mieszanki paliwa, disy i grzałki termostatu (mam już zamówiony w przyszłym tygodniu będę wymieniał). No to wiadomo pierwsze co, to sprawdziłem dolot okazało się że pękła guma za przepływką, tam gdzie wychodzi przewód podciśnienia do serwo. Wymieniłem cały gumowy dolot od przepływki do przepustnicy, przy okazji ogarnąłem disę (w końcu działa). Ale błędy dalej wyskakują po 2-3 minutach wylatuję błąd sond a po 5 przekroczenie mieszanki paliwa. Odmę mam wyrzuconą kanały w dolocie od grzebienia są zaślepione, odgałęzienie bagnetu zaślepione a spływ z pokrywy zaworów wchodzi do puszki filtra powietrza. Auto posiada instalację gazową, w której w niedalekiej przyszłości mam zamiar ogarnąć wszystkie przewody, powymieniać na nowe. Porobiłem zrzuty ekrany sond na rozgrzanym silniku i szczerze to nigdy jeszcze tak nie widziałem w moim aucie zeby sie sondy zachowywały. Sondy po odpaleniu z wartości 0,43 schodzą do 0 i od czasu do czasu na jednej skoczy do 0,10 a ta druga cały czas 0,00. Zawsze sondy chodziły może nie wzorowo ale dość dobrze wartości skakały od 0 do 0,9. Jeśli sondy wskazują wartość 0,00 są do wymiany czy co? Przesyłam screeny z inpy.

błędy 1.png

błędy 2.png

analog.png

vanos.png

sondy.png

sondy po 10 min.png