Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witam

Mam założony sekwencyjny wtrysk i od pewnego czasu zaczęło śmierdzieć gazem .

Byłem na serwisie - wymieniłem filterki , sprawdzono szczelność ,podokręcano opaski i zapach gazu w kabinie zniknął .

I tak dla pełniejszego obrazu jeszcze parę info .

Standardowo odpalam na benzynie i instalację mam tak ustawioną , że samoczynnie po 2-3 km jazdy przełącza się na gaz .

Auto rozwija pełną moc - choć jak pojawiły się mrozy kilka sekund po automatycznym przełączeniu się na gaz - auto lekko się przydławiało tak jakby któryś z cylindrów nie pracował ale dosłownie po 5 sekundach przydławienia auto wracało do mocy i jechało normalnie .Później już mimo kilkugodzinnego postoju i wychłodzenia silnika wszystko chodziło w jaknajlepszym porządku .

Wymieniłem świece w zeszłym tygodniu ale 1-2 razy po porannym starcie zdarzyły mi się przydławienia .

Po 2-3 tysiącach od dokonania serwisu ( wymiany filterków i kontroli szczelności )- - - zapach pojawił się od nowa - ale dotyczy to tylko zimnego silnika i pierwszych kilkunastu przejechanych kilometrów.

Potem wszysytko chodzi elegancko .

Mam dodatkowo taką obserwację , że jak w początkowych kilometrach kiedy czuję zapach gazu przełączę na kilka chwil na benzynę i potem przejdę ponownie na gaz zapach znika .

Z wydechu w spalinach nawet na zimnym silniku nie czuć gazu - zapach do kabiny moim zdaniem dochodzi z komory silnika .

Opisałem szczegółowo - proszę o pomysły i swoje doświadczenia

Heja

:D

Mario

Opublikowano

1. Jeżeli śmierdzi spod maski na zimnym a na ciepłym przestaje to prawdopodobnie jednak znowu masz nieszczelności na wężykach gumowych. Po rozgrzaniu się uszczelniają.

2. Nie zalecałbym zbyt wczesnego ustawiania przełaczenia na gaz na nierozgrzanym silniku. Niewielka oszczędność a zdecydowanie szybsze uszkodzenie reduktora i wtryskiwaczy.

U mnie po 50 tys. km wszystko DEAD :mad2: . Oczywiście zrobiłem ale koszty były.

Grzesiek740 - (kiedyś było jeszcze 735 i 750)

http://img136.imageshack.us/img136/3693/mojeauta034podpisgo3.jpg

• Członkowie klubu
Opublikowano

Dzięki Geregor

ale masz piękną brykę - szczególnie tą w kolorze aspensilber

a to czasem nie będzie jakaś guma w reduktorze

jakie są objawy przy padniętym reduktorze ?

Pozdro

MarioBigRed