Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam BMW X3 G01 M40i sprowadzone z USA i została wykonana konwersja i po niej podano pojawiły się 2 błędy, które powodują świecenie się check engine. Byłem u mechanika i mi powiedział, że ta usterka to jakaś wada fabryczna i można z tym jeździć. Postanowiłem zakupić sobie OBD2 i samemu sprawdzić co to jest:
image.thumb.png.2c8547ea8f1a30e65dd252566ae1dc43.png

i tutaj moje pytanie czy rzeczywiście można z tym jeździć No i ile wtulanie kosztowała by takowa naprawa ?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Są problemy z pracą górnych i dolnych żaluzji. Trzeba sprawdzić połączenia elektryczne i sam mechanizm czy się nie zacina. Mogą być też zużyte silniki napędów.

Tam nie ma wielkiej filozofii.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Blokują ci się te klapy na grilu i na dole, na inercoolerze. W ameryce są one objęte akcją serwisową, ale w Europoe już nie. Poza tym w ASO dość słabo podchodzą do aut z USA i akcji serwisowych. 

Na pewno nie jest to wina konwersji. Prędzej jeżeli było pierdyknięte z przodu, to tak jak wyżej Kruk napisał wina klap lub wiązek. Oczywiście może być to wina po prostu ich uszkodzenia.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
7 godzin temu, Heroes napisał(a):

Dzięki za odpowiedzi, a tak mniej więcej jaki to byłby koszt naprawy tego ?

Zależy co jest przyczyną, diagnozuj dokładnie i będzie wiadomo.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To wredna usterka, u siebie wymieniłem oba silniki (dolny i górny - nie pomogo) dopiero zakup nowej dolnej żaluzji rozwiązał problem (u ciebie może blokować się np. górna)

Nowe żaluzje sprzedawane są razem z silnikiem.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
W dniu 24.08.2024 o 17:44, Kruk napisał(a):

Zależy co jest przyczyną, diagnozuj dokładnie i będzie wiadomo.

Najczęściej pomaga sama wymiana silnika, a są dostępne na portalach. Warunek, że nie były uszkodzone żaluzje mechanicznie.

Jak rozpoznać uszkodzony napęd, trzeba go wymontować i potrząsnąć nim, jeśli będziesz słyszał głośne stuki to silni do wymiany.