Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem a jednocześnie zagadkę, z którą przychodzę do was.

Sprawa dotyczy bmw e87 120d. (7 ostatnich VIN- PZ05732)

Auto kupiłem z "niedziałającym" przełącznikiem szyb od strony kierowcy. Żadne z przycisków na nim nie reagują, ani te od szyb ani od lusterek. Działa tylko podświetlenie w tym przełączniku. W komputerze błędów brak. Działania lusterek nie jestem w stanie sprawdzić inaczej, szyby natomiast otwierają się przyciskami z każdych innych drzwi a także otwierają i zamykają z kluczyka (wszystkie 4). 

Na logikę podmieniłem swój przełącznik na identyczny,sprawny i poprawy brak. Z tego co wyczytałem na podobnych wątkach forum to problemem może być również moduł komfortu lub FRM(footwell module) czyli moduł przypodłogowy. I teraz mam dylemat, od którego z nich powinienem zacząć? Nikt w okolicach Rzeszowa nie ma żadnego na podmianę a nie chce kupować obu w ciemno, bo zakup jednego z nich będzie niepotrzebny. Możecie mi coś w temacie doradzić ? Z góry dziękuję.

PS. słyszałem, że można jakoś ten przełącznik szyb próbować kodować ale nie znalazłem nic konkretnego na ten temat. Może to też mógłbym spróbować zrobić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

patrzyłeś czy nie masz pognitych, uszkodzonych kabli w przejściu między drzwiami a budą?

panelu się nie koduje. jedynie jest różnica komunikacji z lusterkami, jeśli masz składane a nie składane. Panele od szyb muszą być wtedy inne.Ale szyby powinny działać na obu tak samo, z tego co pamkętam.

Opublikowano

W dniu 1.08.2024 o 05:24, Jack79 napisał(a):

patrzyłeś czy nie masz pognitych, uszkodzonych kabli w przejściu między drzwiami a budą?

panelu się nie koduje. jedynie jest różnica komunikacji z lusterkami, jeśli masz składane a nie składane. Panele od szyb muszą być wtedy inne.Ale szyby powinny działać na obu tak samo, z tego co pamkętam.

Patrzyłem, spradzałem miernikiem na ciągłość wszystko i jest jak z fabryki, ale dzieki za tipa 😉