Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pare pytanek poniwaz mam ochote a wlasciwie to sie zakochalem w BMW. Mam naprawde piekna e36 325tds automatic na oku i mam pare pytan.Auto jest z 94 roku ma przejechane 170000 km moj styl jazdy to spokojne dojazdy do punktow docelewych (ale czasami lubie sobie powyprzedzac ).Prosze pomozcie bardzo obawiam sie automatycznej skrzyni biegow. Czy sa awaryjne? Czy wymagaja jakiegos specjalnego serwisowania?

serdecznie dziekuje za pomoc i pozdrawiam Tomek z Melksham England

Opublikowano
automaty w bmw to najlepsze rozwiazania techniki. sa bezawaryjne. jakbys chciał kupic skrzynke to mam za 2 tys pln

Hehe dobre... pogadaj z właścicielami 5HP30 (chociaż inne też padają dość często).

Z automatem jest sprawa prosta - jak ktoś lubi taką jazdę i kupuje nowy samochód to jest wszystko OK. Jak kupujesz samochód z dużym przebiegiem to szansa na padnięcie skrzyni jest spora a wymiana na inną nie daje żadnej gwarancji bezawaryjności (naprawa daje gwarancję... awaryjności).

Jeżeli trafisz na samochód po kimś kto umiał jeździć automatem i dbał o niego to będziesz zadowolony ale czy będziesz miał takiego farta?

Średnio manual zawsze będzie mniej awaryjny i tańszy (mimo konieczności wymiany sprzęgła) niż automat.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
To sie przekonam niedlugo bo bede ja sprawdzal. Na jakie elementy powinienem zwrocic najwieksza uwage ?

Bylo o tym duzo.

a) przy wrzucaniu z N czy tam P na D lub R MOZE byc wyczuwalne LEKKIE szarpniecie powtarzam LEKKIE, a nie ze bude Ci wyrwie do przodu na 20cm czy cos ;D

b) jedz po malutku tak aby przy najmniejszych obrotach, najmniejszej predkosci miec najwzysze przelozenie

c) "gaz w podloge" i na maxa pogon do przodu

W punktach b i c zobacz czy plynnie zmienia przelozenia - u mnie na razie jest idealnie tzn przelozen praktycznie nie czuc! wszystko plynnie

d) redukcje - kickdown jedziesz sobie powiedzmy 60-70 na najwyzszych przelozeniu i nagle gaz w podloge tak mocno aby docisnac przycisk ktory jest pod pedalem skrzynia powinna zredukowac o 1-2-3 czy tam iles przelozen i autko powinno wyrwac do przodu (nie rob tego na zakretach, przy wyjazdach z ronda, na sliskim ;D)

e) posprawdzaj tryby sportowy, zimowy, ekono (zimowy ruszy z wyzszego przelozenia) + zablokuj np. 4bieg i daj tryb zimowy auto ruszy z 4biegu!

I to w zasadzie tyle. Jak wszystko pieknie smiga, wsteczny dziala i jest ok - skrzynia powinna troszke pojezdzic.

Specem nie jestem, ale interesuja mnie automaty (czesc uzytkowa ;D) sam mam automata. Moze ktos inny cos jeszcze dopowie.

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
Biernus wtajemniczył wszystkich niedowiarków, jaka frajda jest z jazdy automatem. Ja dodam, że to jest już mój kolejny automat i do tej pory żaden mnie nie zawiódł. Ale BMW ma jak żaden z moich poprzedników (Nissan i Dadge) tryb sport- jest rewelacyjny przy wyprzedzaniu. Poza tym zapominasz bardzo szybko co to jest sprzęgło i wysprzęglanie, nie martwisz się jak dojeżdżasz do świateł, nie męczy Cię ciągła zmiana biegów jadąc w korkach, mógłbym tak pisać i pisać. na koniec dodam- Automat to bajka w jeżdzie BMW :cool2:
Opublikowano
wielkie dzieki za wszystkie twoje rady :cool2: a co do silnika wiem ze pompa paliwa to slaba strona tds i glowice ponoc wrazliwe sa na przegrzanie srdecznie pozdrawiam
Opublikowano
Biernus wtajemniczył wszystkich niedowiarków, jaka frajda jest z jazdy automatem. Ja dodam, że to jest już mój kolejny automat i do tej pory żaden mnie nie zawiódł. Ale BMW ma jak żaden z moich poprzedników (Nissan i Dadge) tryb sport- jest rewelacyjny przy wyprzedzaniu. Poza tym zapominasz bardzo szybko co to jest sprzęgło i wysprzęglanie, nie martwisz się jak dojeżdżasz do świateł, nie męczy Cię ciągła zmiana biegów jadąc w korkach, mógłbym tak pisać i pisać. na koniec dodam- Automat to bajka w jeżdzie BMW :cool2:

Nie ma innej opcji niz auto z automatem. Mnie akurat bardzo wkurza i teraz juz mozna powiedziec meczy machanie "kijkiem" sprzeglo? 3 pedaly.. grrr. Jak komfort to komfort ;D

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl