Skocz do zawartości

Moduł komfortu - prośba o interpretacje usterki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Tak na super szybko bo przeczytałem milion wątków ale coś mi nie daje spokoju. Otóż przestało działać otwieranie drzwi z kluczyka oraz z przycisku na konsoli. Zamykanie okej. No dobra, otwieranie zadziała raz na 100 prób. I wszyscy sugerują, że problemem są przekaźniki w module komfortu i ich wymiana rozwiązuje problem ale przecież tam są 4 przekaźniki od drzwi - to jest praktycznie niemożliwe, że uszkodziły się wszystkie 4 w tym samym czasie. Chyba, że jest tam jakaś pokręcona logika, która powoduje, że jeśli jeden nie działa to pozostałe również.

Zastanawiam się czy wymontować moduł i je przelutować czy raczej nie szukać tym kierunku i przelutowanie nic nie da - więc poszukam wtedy jakiejś używki (ale mam już używkę, własną 🙂

Ideas? Możliwe, że 4 przekaźniki padły jednocześnie?

tnx,

--

japu

Opublikowano

Okej, doczytałem w innym wątku

https://www.bmwklubpolska.pl/forum/topic/125321-e46-compact-centralny-zamek/#comment-1313733

[...]

Natomiast sam centralny zamek, tj funkcja otwierania odbywa się TYLKO na działaniu JEDNEGO małego przekaźnika w podwójnym module. Dokładnie tego, który wskazałem na fotce. Pozostałe 3 przekaźniki centralnego zamka nie biorą żadnego udziału we wspomaganiu sygnału otwarcia - pozostają nieaktywne. Ruszają do pracy dopiero w momencie ZAMYKANIA auta, natomiast ten jeden pozostaje nieaktywny w tej funkcji. [...]

W takim razie na warsztat moduł, zobaczymy co mu dolega....

--

japu

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, Miałem ten sam problem i kilka tygodni temu wymieniłem moduł komfortu na inny i go przekodowałem - problem zniknął a zamek działa. Problem leży ewidentnie w słabych przekaźnikach, kiedy stary moduł komfortu miałem już wymontowany ale dalej podpięty zamykałem i otwierałem auto a jak zamek się zaciął to puknięcie i "ruszenie" wnętrzności modułu powodowało otworzenie się zamka. Nie wiem czy jest sens bawić sie w lutowanie nowych przekaźników - jak umiesz i jesteś pewien że tego nie zepsujesz to spoko, ja wolałem wymienić moduł na nowy i go przekodować.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nowy? Ile kosztował?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.