Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Opisze tak w skrócie:

(wersja CIC z wyposażenia S609). zakupiłem aktualizacje mapy do mojego samochodu przez Internet, otrzymałem nośnik USB z mapą Europe east premium 2023-2 i okazało się, że jest nie poprawny kod FSC. Po pewnym czasie zdobyłem program FSC reader i odczytałem w nim inny nr VIN więc otrzymałem już nowszą aktualizację mapy 2024-1 i nowy kod FSC, ale nadal miałem informację - kod jest nie poprawny. Dla sprawdzenia: pobrałem jagera 1.91, mapę europe east 2021-1, wygenerowałem kody FSC pod tą mapę programem i nadal jest informacja, że kod jest nie poprawny, użyłem zwykłego kodu jak i lifetimer. Sprzedawca podpowiedział, że może tak być jeśli nawigacja (jak widać była zmieniana) jest nie przypisana do samochodu to nie za aktualizuje mapy. Aktualna wersja mapy w samochodzie to ECE, 101131.2.11 Road map Europe premium 2014-1. Jakiś pomysł, podpowiedź? Dodam, że esysem wykonałem na module HU_CIC pliku CAFD opcję CODE, ale to nic nie zmieniło tzn kody nawigacji nadal są nie poprawne według urządzenia (taką informację znalazłem na forum przy zmianie CIC).

Edytowane przez spovn83
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Spróbuj ogarnąć kod FSC metodą pliku 1B (wgranie pliku na pena, wkładasz w schowku, generuje Ci sie plik, przerzucasz przez program i masz kod).

Opublikowano

Dziękuję za zainteresowanie, włożyłem do gniazda USB  w schowku pendrive i plik pobrał się 1b.hex o pojemności 319B, otworzyłem ten plik w HxD i jest nr VIN tzn ostatnie 7 znaków w miejscu tak jak na przykładach w internecie więc zakładam że plik się pobrał poprawny tak samo jest z plikami z programu FSC reader. Użyłem programu jagera 1.91 wybrałem mapę poprawna itd. I ta aplikacja generuje ten sam nr FSC, który niestety nie działa.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Dowiedz się od poprzedniego właściciela jak nawi była odblokowana.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Jest metoda odblokowania nawi programowa, fajnie działa ale nie ma możliwości aktualizowania map.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Może być i wtedy jedyny sposób aby wgrać mapę to przeniesienie dysku z Twojego CIC do innego i tam przeprowadzenie aktualizacji. Wyjęcie dysku to pięć minut roboty. Oczywiście kod musi od auta z CIC w którym będziesz wgrywał mapy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Temat można zamknąć, pomógł mi w tym temacie Nasz kolega z forum: gk tds, oczywiście polecam z Nim współpracę, która jest bez problemowa.

W skrócie: odbyło się programowanie jednostki CIC wgranie certyfikatów i wygenerowanie nowego kodu life time, który działa poprawnie. Jak coś przekręciłem to przepraszam za błąd.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
14 godzin temu, spovn83 napisał(a):

Temat można zamknąć, pomógł mi w tym temacie Nasz kolega z forum: gk tds, oczywiście polecam z Nim współpracę, która jest bez problemowa.

W skrócie: odbyło się programowanie jednostki CIC wgranie certyfikatów i wygenerowanie nowego kodu life time, który działa poprawnie. Jak coś przekręciłem to przepraszam za błąd.

gk tds oraz cursor na forum to złoci ludzie, to prawda 🙂 

• Lubię to 1