Skocz do zawartości

Koszt utrzymania 430i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam interesuje mnie średni koszt utrzymania BMW 430i. Posiada już ktoś dłuższy czas i może się podzielić spostrzeżeniami? Dziękuję 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Ja posiadam od około 3 lat, przebieg zrobiłem niewielki bo około 25 tys., przebieg obecny niewiele ponad 100 tys.

Silnik B48 -uchodzi za bezawaryjny, nie ma problemów z rozrządem czy pompą oleju jak miało to miejsce w poprzedniku czyli N20.

Mogą występować wycieki oleju, problemy z nastawnikami VANOS oraz nieszczęsna rurka układu chłodzenia.

Paliwo - spalanie od 5 do 12 litrów. 5 na krajówce przy delikatnym traktowaniu (osiągalne aczkolwiek tylko jako ciekawostka 🙂 ), 12 zimą w mieście (Kielce) i na krótkich odcinkach. Średnio trzeba liczyć około 9-10, chyba że głównie trasy to około 6-8 litrów na 100 km.

Materiały eksploatacyjne (klocki, tarcze, filtry, świece, opony itd..) to w zasadzie BMW seria 3 F30, także koszty są porównywane. 

Ja z dodatkowych rzeczy wymieniałem:

-rurkę płynu chłodzącego (znana wada tego silnika, pęka złączka) - koszt rurki około 160 PLN (własna robocizna)

-nastawnik VANOS, koszt części również w okolicach 160 PLN (własna robocizna), wydawał dziwne dźwięki, żadnych innych objawów, ale wiem, że czasami powoduje utratę mocy.

- olej - koszt wymiany około 250 za filtr i olej + robocizna.

- klocki przód z czujnikiem coś około 250 PLN za ATE jak dobrze pamiętam (może teraz być drożej, hamulce standard w M pewnie jest drożej).

Raz na 80-100 tys. wymiana oleju w automacie - miska i olej około 900 PLN + robocizna.

Koszty raczej nie przerażają, ale może koleżanki/koledzy mają inne doświadczenia i się wypowiedzą.

Pozdrawiam.

Edytowane przez bmw320

Sama radość :)
Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedź.Przymierzam się do zakupu ale tylko BMW Premium Selection żeby mieć spokój na 2 lata w razie czego

Opublikowano
2 godziny temu, djdragon10 napisał(a):

ale tylko BMW Premium Selection

To lepiej się pospiesz, bo za niedługo nie będą mieć już serii F.