Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Często zaglądam na forum, dotąd biernie....aż do teraz.  Mam problem i totalnie brak mi pomysłu o co może chodzić. Może ktoś miał podobne doświadczenia lub sugestie gdzie szukać przyczyn? 

To nie moje pierwsze auto z B47. Wcześniej było G30 i F15.

Po odbiorze w grudniu ubiegłego roku byłem zaskoczony jak cicho procuje ten silnik w porównaniu do poprzednika (F15). Może to odczucie wynikało z szyb akustycznych, a może po prostu fabrycznie nowy silnik pracuje ciszej (?)

W każdym razie bajka się skończyła po krótkim wypadzie na południe Europy (przy przebiegu ok 12tys km), silnik zaczął:

1) zauważalnie głośniej pracować w zakresie niskich do średnich (1500-2000) obrotów - chwilami przechodzi to w klekot rodem z TDI (ale nieco cichszy). Pomyślałbym że przesadzam, ale żona sama się mnie zapytała, czy on nie pracuje głośniej niż wcześniej. Kilka baków paliwa prewencyjnie przepaliłem, dolałem nawet dodatek do czyszczenia wtrysków - bez zmian. Zacząłem się nawet zastanawiać, czy coś się nie rozszczelniło (np. w układzie wydechowym) bo nic innego nie przychodzi mi do głowy. W chwili obecnej przebieg 20tys czyli raczej trudno zakładać panewki czy popychacze. 

2) przy lekkim przyspieszeniu na tym samym biegu, pod lekką górkę lub na drodze lokalnej silnik zaczyna terkotać. Prędkość z reguły 50-70km/h. lekkie wciśnięcie gazu, bez redukcji biegu kiedy łapie nieco większe obciążenie, spod maski dobiera terkot. Jakby coś uderzało/stukało w łopatki wentylatora (tak mi się ten dźwięki kojarzy). Na pewno bardziej tępo, nie metalicznie. Możliwe że coś jest niedokręcone, lub styka się i rezonuje, ale gdzie tego szukać?

Oba zjawiska występują na dobrze rozgrzanym silniku i tylko w niższych zakresach obrotów. Przy wyższych obrotach bez różnic względem wcześniejszych aut. Samochód był dwa razy w ASO, niczego podejrzanego nie zauważono, przy drugiej wizycie zrobili reset oprogramowania.

Olej był już wymieniamy pomiędzy interwałem serwisowym, razem z filtrem powietrza.

Być może ktoś z Was miał podobną sytuację, wszelkie sugestie mile widziane.

pozdrawiam,

Marcin

Opublikowano

2- Mam to samo choć moim zdaniem jest to bardziej mateliczny dźwięk, serwis stwierdził ze to jest skrzynka rozdzielcza od napędu i wymienili na nowa i dalej to samo. Pisali do BMW jutro niby maja mieć odpowiedz. Napewno im tego nie odpuszczę ponieważ jest to bardzo denerwujące i przy tej klasie samochodu czegoś takiego nie powinno być