Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Borykam się dość długi czas z problemem centralnej elektroniki. Zaczęło się od zalania modułu CAS przez odpływ szyberdachu i uszkodzenia modułu, jakieś 2-3 lata temu. Auto pojechało do specjalisty, moduł CAS wymienił, poprawnie wszystko zakodowal i do tej pory działa bez zarzutu. Ale od tamtej pory nie działa mi czujnik deszczu i asystent świateł w lusterku. Nie przeszkadzało mi to ale stwierdziłem że fajnie byłoby przywrócić działanie wszytkiego. Auto jest wyposażone też w head up i bez czujnika zmierzchu który jest teraz odłączony nie rozjaśnia się w dzień. 

Błąd centralnej elektroniki pojawia się tylko jak podłącze skrętkę CAN do lusterka albo do czujnika deszczu. Tak jakby siało jakieś zakłócenia. Wszystkie inne przewody są podłączone i nie wywala błędów. Co zrobiłem: 
- kupiłem używany asystent - błąd nadal
- kupiłem moduł kbm - błąd nadal
- kupiłem i zakodowalem inny moduł kgm - błąd nadal

Według schematów skrętka can jest podłączona do kgm ale mogę się mylić. Czy podłączenie can pomijając kgm w inne miejsce może rozwiązać problem? 
Dodatkowo ktoś orientuje się czy po drodze szyna can się rozgałęzia gdzieś dalej czy idzie bezpośrednio do kgm? 

Pozdrawiam Marcin.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Błąd rozwiązałem sam. Szyna CAN gdzieś łapała zakłócenia wchodząc do modułu KGM, puszczenie wiązki do tylnej cześci auta do modułu CAS rozwiązał problem. 

Rada: Bardzo ważne jest puszczenie wiązki - skrętki jeśli chodzi o szynę CAN, jesli puscimy proste przwody, mogą być zakłócenia lub przesunięcia sygnału względem CAN High i CAN Low. 

Do zamknięcia.