Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich i proszę o pomoc bo już ten problem wraca do mnie non stop.

Auto kupiłem z 2 lata temu po pół roku zaczął kopcić mechanik ponoć porobił adaptacje wtrysków i problem ustąpił dymek był ledwo zauważalny. Następnie po pół roku problem powrócił i dalej mechanik mi ta adaptacje zrobił przeglądnął błędy korekty wtryski niby na kompie wporzadku zalał do czyszczenia wtrysków i problem ustal. Chciałem z rok temu zrobić chiptuning delikatny i w serwisie gdzie to robią posprawdzali wtryski ciśnienia turbinę ponoć wszystko w najlepszym porządku oprócz turbiny i mówili by ją zmienić. Pech chciał że za 1 miesiąc zaczął dymić jeszcze gorzej pojechałem do innego szpeca to mówię mu o tej diagnozie z turbina to wymienił ta turbinę. Zobaczył ze nie mam katalizatora wraz z dpf i dpf niewyprogramowany to wyprogramowal. Egra spalin u mnie już nie było klapy wirowe zaślepił. Odmę wymienił. Profilaktycznie użył tego do czyszczenia wtrysków. Problem ustąpił.

To zaraz po tym zrobiłem mapę na 260 km i problemu nie było do teraz.

Auto jak jest zimne nie puści nawet dymka jak już się nagrzeje i czekam w postoju z 10sekund to zaczyna strasznie dymić i straszliwy smród jest. Podczas jazdy kolega jechał za mną i nawet pod silnym wciśnięciu gazu kolega nie zaobserwował nic. Zastanawiam się dać teraz do serwisu gdzie wtryski regenerują by posprawdzali i w razie konieczności zregenerowali. Czy ktoś miał podobny problem? Bo nie byłem tym razem jeszcze nigdzie myślę w tygodniu umówić się na wizyte z autem.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cylinder 1: -0.6|0

Cylinder 5: 0.0|0.4

Cylinder 3: 0.0|0.4

Cylinder 6: 0.0|0.2

Cylinder 2: 0.5|0.0

Cylinder 4: 0.0|0.3

Błędy

1: 004000 DDE Czujnik temperatury paliwa, sygnał

2: 004152 DDE Nastawnik przepustnic zawirujacych włączenie

Co do drugiego błędu mechanik mówił że to błąd tego że mam wywalone i zaślepione te klapy wirowe.

Dzisiaj Znajomy podjechał z komputerem diagnozował go chyba z 2h auto na biegu jałowym. Jak chciałem go odwieźć na gwałtownym ruszeniu z pod domu za autem duża chmura siwego dymu.

Czy może to być wina egr?