Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pomagałem koledze zmienić hamulce - ze zwykłych na M. Kupił używany komplet z przebiegiem 4 tyś km i takie założył - nie wnikam, choć wyglądało wsio jak nowe - nie ważne, wspominam że używane (założone w te same miejsca co w aucie dawcy) bo może mieć to znaczenie w dalszej cżęści.

Odpowietrzone - tzn. najpierw:

prawy tył

lewy tył

prawy przód

lewy przód

Tyle co nic było bąbelków, później już ciurkiem leciało.

Przednie odpowietrzone najpierw odpowietrznikiem od zewnątrz, później od wewnątrz.

No i jest tak:

Na zgaszonym - pedał raczej twardy

Na odpalonym - pedał przy mocnym wciśnięciu i przytrzymaniu ok. 5-7 sekund można wcisnać do podłogi - wraca na miejsce. (np. na światłach)

Podczas jazdy hamuje w miare normalnie - chociaż takie wciśnięcie pierwsze 2-3cm jest dość bezwładne (ale czuć że delikatnie zaczyna spowalniać).

Spojrzałem w żony GT i F11 (akurat to jest pod ręką) i pedał na zgaszonym i odpalonym zachowuje się tak samo.

Ale jest inna chrakterystyka pedału podczas jazdy - hamuje dość mocno od góry, tutaj jest taka bezwładność przez pierwsze 2-3cm wciśnięcia - czy to kwestia używanych tarcz i klocków że musi się na nowo ułożyć, czy jednak coś źle odpowietrzone?

Była też robiona prodecura z ISTA ale tam jest tak że:

1 - odpowietrzenie manualne

2- odpowietrzenie przód lewy

3 -odpowietrzenie tył lewy

4 - odpowietrzanie pompy

5- znowu przód lewy

6 - tył lewy

7 - odpowietrzanie pompy

zaciaganie recznego

i koniec - nie robi prawej strony.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolega mówi że po kilkunastu km się unormowało a w między czasie zakodował 2NH
Opublikowano
Przy pierwszej aktualizacj, 2NH zniknie. Niebawem czeka mnie to samo graty mam kupione.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy pierwszej aktualizacj, 2NH zniknie. Niebawem czeka mnie to samo graty mam kupione.

Myślisz ze prelci dostawać będą jeszcze aktualizacje? Zarówno on jak i ja mamy soft 07.2021 - wiec troche czasu juz minelo.

No chyba ze przez ASO ręcznie, bo nawet jesli ja sam przez Iste czy E-Sys zrobie aktualizacje to 2NH zostanie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hmm, mam aktywne usługi Remote i pozostałe. Nie mam zadnego monitu.

Dziwne u kolegi jest to ze pedal jest bardziej miekki od gory niz był.

Jakby też miękciej wracał

Opublikowano
Ja od 07.2021 miałem już dwie albo trzy aktualizacje OTA.

Aktualnie soft 11/2022.60

Ja mam G21 z 19roku, właśnie mi wjechała 11/2022.60. Wiec teraz zrobię upgrade tarcz i zacisków.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zmieniłem tarcze i zaciski na niebieskie - w końcu się za to zabrałem

Podczas wymiany nie zauważyłem że odpowietrzniki od dawcy były odkręcone, w efekcie po montażu czekało mnie odpowietrzanie.

Nowy płyn+pompka ciśnieniowa i jedziemy, przelałem już 2 butelki 0.5l przez tylni prawy zacisk i cały czas lecą bąbelki powietrza ! Pytanie co jest nie tak? ile tego płynu musi przelecieć żeby się odpowietrzył, ? na drugim kole to samo, natomiast z przodu ok.

Opublikowano

Muszę wymienić tarcze i klocki na tylnej osi (podstawowe hamulce).  Z racji tego, że różnica w cenie pomiędzy zwykłym zestawem a M-kowym jest niewielka, w dodatku klocki są kolorowe chciałbym wymienić je na ten większy zestaw. 2 pytania:

- czy można wymienić tarcze i klocki na te większe bez żadnych dodatkowych elementów?

- czy mogę zachować zwykłe tarcze i klocki na przedniej osi, a na tyle wrzucić większe? Chodzi o to, że te z przodu są jeszcze dobre i nie chcę od razu dwóch osi wymieniać.

Pozdrawaim

Opublikowano

Już lepiej wymienić sam przód, zwłaszcza że właściwie to przednie koła biorą udział w hamowaniu.

Nie potrzeba nic oprócz tarcz, zacisków, nowego płynu, czujnika ( jeśli jest już przytarty) oraz chęci.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem czy się dobrze dogadujecie, ale trzeba zaciski zmienić i z tyłu jarzmo.

Dobrze jest też tarcze kotwiczne na większe zmienic.

Zmieniałbym w komplecie, nie dziadował. Przecież to hamulce