Skocz do zawartości

Odgłosy z tyłu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Od roku mam BMW GC (G26). Czasem z tylnej części auta dochodzą takie dźwięki jakby metal pukał o metal. Mam wrażanie, że przyczyną jest tylna klapa albo coś w podwoziu. Sam już nie wiem. Bardziej stawiam na klapę bagażnika. Zdejmowałem półki, spryskałem uszczelki silikonem, nawet tablicę rejestracyjną zdjąłem. I nic nie pomaga. Ten dźwięk pojawia jak przejeżdżam po nierównościach w jezdni np. takich uskokach gdy jest łączenie drogi (część jezdni wyżej a część niżej). I teraz nie jest to słyszalne zawsze. Jednakże nie ma tutaj żadnej reguły. Czasem dźwięk pojawia rano a gdy już wracam z pracy to już nic nie słychać i odwrotnie. Nie ma też znaczenia czy auto jest zatankowane czy nie. Oczywiście byłem z tym w serwisie i jak na złość podczas jazdy próbnej nic nie pukało.

Macie może pomysł co to może być? Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

Opublikowano
Najlepiej złóż tylne oparcia, połóż się z tyłu, poproś zeby ktoś pokierował i nasłuchuj w czasie jazdy :)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mam to samo…. Walczę od nowości. Pewnie dlatego ze to liftback i brakuje nieco sztywności nadwoziu w stosunku do sedana.

To jest najlepsze ze czasem puka a czAsme nie:)

Ale po jazdach i4 m50 i 440i stwierdzam, ze siedział tam ten sam dzięcioł

Opublikowano
A u mnie nic nie stuka, może tak po prostu pracuje zawieszenie adaptacyjne
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nieeee, ja mam m sport klasyczne, stuki pochodzą od elementów wnętrza. Jak siedzę z tylu to gdzieś okolice prawego tylnego słupka ( tylko prawego!) , ale za Chiny nie mogę dojść skąd dokładnie.
Opublikowano

Klapa opiera sie na takich 2 punktach, chyba tutaj leży problem ze stukaniem,

musi być luz na jednym więc trzeba go trochę odkręcić

52855727131_565b6f72f6_b.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
To było dokładnie przyczyna. Regulacja stopek,( wykręcenie ich troszkę ) na których opiera się tylna klapa i nasmarowanie metalowego elementu obok ( u mnie był wytarty tam lakier )który w czasie jazdy ociera się klapę pomogła!
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Cześć,

Gdzie dokładnie znajduje się uchwyt do awaryjnego otwarcia klapy bagażnika w G26. W instrukcji taki uchwyt jest pokazany na stronie 119. Napisano tam, że uchwyt znajduje się w bagażniku. No i nigdzie tego uchwytu nie widzę. Dziękuję za podpowiedzi.

Opublikowano
A czy przypadkiem ten uchwyt awaryjny nie jest wymogiem na USA i Kanadę tylko? Bo instrukcja papierowa uwzględnia wszystkie opcje, nawet te które są na danym rynku niedostępne.