Skocz do zawartości

Jaki rozmiar opon zimowych w moim E46 328i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otoz mam problem z wyborem opon zimowych do mojego BMW , chce zostawic te felgi 16 i kupic do nich nowe zimowe opony tylko jaki rozmiar,

Myslalem o 205/55/16 ( takie jak letnie mam) ale slyszalem ze szerokie zimowki nie sa dobre??

Co byscie polecili do felg 16 , szerokie 205 czy wezsze?????

Z gory dzieki Pozdrawiam [/code]

Opublikowano

ja u siebie w E36 328i mam 205/55/16 wlasnie i uwazam ze jest to optymalne rozwiazanie - nie zapominaj majac 193 konie pod maska ze mimo wszystko jakos trzeba przeniesc ta moc na asfalt - a wiadomo im wezsza opona tym trakcja na normalnej (nie zasniezonej - wiekszosc czasu w zimie jezdzisz wlasnie po takiej) drodze gorsza ..

taka mala ciekawostka - chcac szybko wystartowac bardzo czesto niestety trace przyczepnosc wlasnie przy 205 zimowych (moze to kwestia przywyczajenia - wczesniej mialem 225 letnie)

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
Załóż 195 i powiemci ze szybciej na nich wystartujesz niz na 205 (chodzi o zasniezoną droge). Pamiętaj o tym że opony zimowe zawsze mają byc weższe od letnich. Ja mam Dunlop SP Winter M3 i polecam te oponki swietnie sie sprawdzaja na tylnym napedzie i podczas jazdy droga na ktorej jest ujezdzony snieg.