Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż jadąc dzisiaj do pracy usłyszałem dziwne brzęczenie w silniku tak od 2.5 tys obrotów. Ostatnio na ciepłym mam problem z odpalaniem. Gdy auto sie dobrze rozgrzeje, słychać tylko cykanie w rozruszniku i nie kręci, gdy ostygnie jest wszystko ok odpala od strzała. I tak sobie teraz myślę, czy to już czas na rozrząd (auto ma 220 tys) i rozrusznik, czy sam rozrząd może powodować trudności z odpalaniem. Link do filmiku na dole.

Silnik 320d 150km m47tu automat

Dodam jeszcze, że auto nie traci na mocy, wszystko wydaje się w porządku prócz tego rzężenia.

Opublikowano

Co do odpalania, to moja mniej więcej tez przy tym przebiegu ładnych pare lat temu zastrajkowała, problem w tym że rozgrzała się dopiero w Chorwacji.

Wymieniony został wtedy tylko automat na rorzuszniku i tak kolejne 100kkm przejechałem, chociaż już nigdy w taka trasę tym autem nie wyruszyłem.

Co do grzechotania, to może ten automat dobrze nie odciąga zębnika rozrusznika, ewentualnie koło pasowe dobrze sprawdź.

Opublikowano
Koło pasowe wymieniałem w tamtym roku razem z poduszkami pod silnikiem i pod skrzynią, bo zaczęło szarpać budą, więc raczej odpada ale nie mówię nie. Niby corteco, ale wiadomo jak teraz jest z częściami :D Wrócę do domu, podłącze się kompem i zobaczę jeszcze wtryski może, bo o panewce nie chce nawet myśleć. 3 auta w domu i jak na złość wszystkie przez ostatnie 2 tygodnie poszly się tego i ten dziad mi jedynie został na razie żeby się przemieszczać :roll:
Opublikowano

Ot cały winowajca brzęczenia. Wiskoza się lekko poluzowała i gdy wchodziła na większe obroty przesuwała się w stronę obejmy ślimakowej i lekko o nią tarła, obejma przesunięta, wiskoza pewnie do wymiany bo rzeczywiście ma już luz nawet ruszając nią na wyłączonym silniku

66473f585da3c921med.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To raczej nie wiskoza ma luz tylko pompa wody na której zamontowany jest wentylator.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.